Als helden bij nader inzien foute kanten hadden, moeten ze dan per se van hun sokkel?
CommentaarStandbeelden kunnen lelijk in de weg staan, zoals nu bij de strijd tegen racisme, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
Delen per e-mail
Als je erover nadenkt zijn standbeelden best opdringerige dingen. Ze worden neergezet om huidige en toekomstige generaties te wijzen op iemands verdiensten. Ze vereeuwigen de waarden van degenen die het op dat moment voor het zeggen hebben. Maar de maatschappij verandert. Wat nu als toekomstige generaties heel anders naar die verdiensten kijken?
Het is een discussie die lastiger wordt naarmate je er langer over denkt. Kunnen we de morele maatstaven van nu loslaten op de helden van vroeger? En als die helden bij nader inzien dan foute kanten hadden, moeten ze dan per se van hun sokkel? Je hoort vaak: zet er een bordje bij. Dat kan als het gaat om een schaduwkant van verder grote daden. Maar wat als de daden zelf bij nader inzien de schaduw zijn?
Als je beelden weghaalt, wis je ook de geschiedenis uit, hoor je ook vaak. Maar Duitsers bijvoorbeeld zijn zich bijzonder goed bewust van het naziverleden, zonder dat er een standbeeld aan te pas komt. Monumenten wel, maar dat is net even iets anders dan een persoon op een sokkel. Historisch bewustzijn is een gevolg van plekken die je kunt bezoeken, van onderwijs, van films, van boeken. En vooral: van vragen stellen. Geschiedenis is juist niet van steen.
Wat te doen? In Boedapest en Moskou zijn al jaren geleden standbeelden van communistische leiders uit de stad weggehaald. Ze zijn bij elkaar gezet in een park en voorzien van toelichting. Die parken zijn populaire educatieve uitjes geworden. Misschien dat Jan Pieterszoon Coen in zo’n park thuishoort, terwijl Piet Hein juist kan blijven staan. Waarom? Dat is nou een prachtig onderwerp voor een leerzame televisiereeks.
Soft? Zeggen hoe het niet moet is altijd makkelijk. Want we kunnen het er wel over eens zijn dat het bekladden van beelden niet helpt tegen racisme. Dat het in de ban doen van die ene aflevering van Fawlty Towers niet bijdraagt aan de strijd tegen discriminatie. Maar alleen het veroordelen van de beeldenstorm draagt ook weinig bij. Dan laten we ons te gemakkelijk afleiden van de maatregelen die toch echt nodig zijn om discriminatie te bestrijden. Zoals het vergroten van het historisch besef.
Bekijk onze meest bekeken video’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
3
Reacties op vaccinaties: ‘Gaan we nu met Janssen stoppen of met corona?’
-
Beau vraagt naar overleden vader Frans Bauer: ‘Wat een flater van mij’
Een pijnlijk moment vanavond in Beau. De presentator vroeg tot twee keer toe aan tafelgast Frans Bauer of zijn vader al gevaccineerd was, waarop Bauer enigszins ongemakkelijk antwoordde: ,,Mijn vader is overleden. Ik probeerde er al overheen te praten.” Van Erven Dorens slaakte direct een kreetje van paniek. ,,Wat een stomme vraag. Wat een flater.” -
Wat weet jij nog van het nieuws van afgelopen week? Test jouw kennis hier
-
Harry Potter-actrice Helen McCrory (52) overleden
-
Kwart vrouwen neemt te weinig kraamzorg af (en komt vaker in ziekenhuis terecht)
Een kwart van de Rotterdamse vrouwen neemt te weinig kraamzorg af, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Dat percentage is niet alleen flink hoger dan het landelijke gemiddelde van 15 procent, maar heeft ook tot gevolg dat juist deze vrouwen en hun baby’s in het eerste levensjaar van het kind veel vaker in het ziekenhuis terechtkomen. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.