Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met logo

Bij het Amsterdamse stadhuis is vrijdag een nieuwe variant van het bekende I Amsterdam-logo onthuld. De letters zijn uitgevoerd in regenboogkleuren, wereldwijd symbool van de homobeweging. Met de onthulling wordt gevierd dat in Amsterdam precies vijftien jaar geleden het eerste huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht werd gesloten.

Wethouder Simone Kukenheim (Diversiteit), die het regenbooglogo onthulde: ,,Ik wil dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent. Amsterdam was en is een voorloper in gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksen."

Nederland was het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Sinds 2001 worden in ons land jaarlijks rond de 1100 'roze' huwelijken gesloten, waarvan ongeveer 200 in Amsterdam. Op 1 april 2001 verbond toenmalig burgemeester Job Cohen drie mannenparen en een vrouwenpaar in de echt.

  1. Nathalie (31) laat kinderen slapen met Staffords: ‘Iedereen loopt met een boog om ons heen’
    PREMIUM

    Nathalie (31) laat kinderen slapen met Staffords: ‘Iedereen loopt met een boog om ons heen’

    Geen vechtmachines met een ontembare honger voor bloed, maar schattige allemansvrienden die niets liever willen dan knuffelen en kusjes geven. De 31-jarige Nathalie Reichart is als eigenaresse van twee Amerikaanse staffords helemaal klaar met het ‘irritante’ stigma dat op haar honden rust. ,,Mensen lopen met een boog om mijn hondjes heen, terwijl het de liefste dieren ter wereld zijn.”