Volledig scherm
De bekendste klokkenluider van Nederlander Ad Bos (bouwfraude). Hij woonde zelfs tijdelijk in een camper door alle problemen © anp

Angst nog steeds factor bij deel klokkenluiders

Steeds meer mensen slaan alarm over misstanden in hun organisatie. Het aantal klokkenluiderszaken is het afgelopen jaar met 32 procent gestegen ten opzichte van 2014. De klokkenluiders betalen nog wel een hoge prijs voor het melden van misstanden.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 van het Adviespunt Klokkenluiders, dat maandag is gepresenteerd aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Uit het verslag blijkt dat het melden van misstanden bepaald niet zonder risico is. Klokkenluiders krijgen te maken met negatieve bejegening door collega's, pesterijen, bedreigingen, isolering, schorsingen, het mislopen van promotie, overplaatsing en ontslag.

Klokkenluiders houden hun strijd ook lang niet altijd vol. Bijna een kwart van de mensen die de klok zouden willen luiden en zich bij het Adviespunt melden, durft de melding uiteindelijk niet door te zetten uit vrees voor de strijd en haakt voortijdig af.

De Senaat ging recent akkoord met een Huis voor de Klokkenluiders, dat melders moet bijstaan. Het Adviespunt moet daarin opgaan.