Volledig scherm
© ANP XTRA

Apple verklapt levensduur iPhone

Apple doet eindelijk uit de doeken hoe lang jouw iPhone meegaat. Het is een vraag die bij elke eigenaar van de smartphone speelt. Het antwoord is gemiddeld drie jaar. Pas dan doen er zich problemen voor, belooft de techgigant.

Daarbij is geen rekening gehouden met diefstal en beschadiging. Uit Brits onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensduur van een smartphone vijftien maanden is. Een derde van de toestellen gaat kapot. Met name waterschade en stoot- of valschade zijn killing voor smartphones. Een zevende van de telefoons raakt verloren of wordt gestolen. Ook een batterij die (veel van) zijn capaciteit heeft verloren, is voor mensen een reden om hun smartphone te vervangen.

Als je zuinig bent op je spullen dan kan je iPhone dus drie jaar oud worden. Apple verklapte ook hoe lang een Apple Watch, Macbook en Apple TV gemiddeld meegaan. Apple meldt de levensduur van haar populaire producten om aan haar geloofwaardigheid als 'groen' bedrijf te werken. ,,De levensduur van producten in de handen van eerste gebruikers bedraagt vier jaar voor OSX- en tvOS-toestellen en drie jaar voor iOS- en watchOS-toestellen", schrijft de Amerikaanse techgigant op haar website.

Drie jaar is een korte periode voor een iPhone en Apple onderneemt dan ook stappen om de probleemloze gebruiksduur van haar toestellen te verhogen. Intussen is het ook al niet meer zo dat elke iPhone slechts twee grote upgrades van het besturingssysteem 'overleeft'. De nieuwe iOS-sotfware kan ook gebruikt worden voor oudere toestellen en dat verlengt dan weer de gebruiksduur van die toestellen dankzij het gebruik van de nieuwe software. Een voorbeeld hiervan is iOS9 dat ook gedraaid kan worden op de iPhone 4s en dat toestel is al sinds 2011 op de markt.

iPhone minder populair
De populariteit van de iPhone is dalende. De techreus trapt verder op de rem bij de productie van iPhones, omdat de vraag naar de apparaten tanende is. Dat schreef de Japanse zakenkrant Nikkei vrijdag. Volgens de krant schroeft het bedrijf de productie ook in het tweede kwartaal van dit jaar terug. Daarbij zou het bedrijf proberen het aanbod van de onlangs gelanceerde iPhone SE opzettelijk schaars te houden. Apple zou leveranciers van onderdelen al hebben ingelicht over de plannen.

Apple lanceerde de kleinere en relatief goedkopere iPhone SE vorige maand. De introductie gebeurde in een voor Apple bijzonder kwartaal. Analisten verwachten dat de verkoop van iPhones in de eerste drie maanden van dit jaar voor het eerst sinds begin 2007 op kwartaalbasis is gedaald.