Volledig scherm
Een foto van de duim van de onfortuinlijke baby. © JSTV

Baby verliest bijna duim door haar van moeder

Een twee maanden oude Chinese baby is bijna zijn duim verloren doordat een haar van zijn moeder om zijn vingertje was komen vast te zitten. De haar was zo strak om zijn duim verstrengeld dat er geen bloed meer doorkwam en de vinger opzwol en verdubbelde in formaat. 

Artsen waren er nog net op tijd bij, zodat de duim van de onfortuinlijke baby gered kon worden. De haar werd afgelopen vrijdag tijdens een operatie verwijderd. De behandeld arts, dr. Hu, gaf dit weekeinde een presentatie over de opmerkelijke verstrikking.

Omdat de haar in de huid van de baby was komen vast te zitten, was de huid van de duim ook gaan bloeden. Dit leidde tot het zeer zeldzame haartourniquetsyndroom. Dit komt ook af en toe in Nederland voor. ,,De haar is door de zwelling vaak niet of moeilijk te zien. Het betreft meestal een halflange of lange haar afkomstig van de moeder of andere verzorg(st)er'', schrijft huisarts Inge Botzen in Medisch Contact.

Als de verstrengeling te lang duurt, kan het lichaamsdeel afsterven. Het syndroom komt niet alleen voor bij duimen, maar ook tenen, geslachtsdelen, de huig en de nek.

Quote

De haar is door de zwelling vaak niet of moeilijk te zien

Huisarts Inge Botzen

Onverklaarbaar huilen 

De nietsvermoedende ouders komen meestal bij hun huisarts terecht omdat hun kindje om onverklaarbare reden huilt.  Dat was ook het geval bij de Chinese baby. Zijn moeder bracht hem naar het ziekenhuis omdat het kindje al vier dagen achterelkaar huilde. Tegen de Chinese televisie verklaarde ze: ,,Misschien kwam het omdat ik hem dicht bij me hield, maar de opgezwollen duim was me helemaal niet opgevallen.''