Volledig scherm
Een Nederlandse soldaat op patrouille in Mali. © anp

Ban Ki-Moon hoopt dat Nederland in Mali blijft

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties hoopt dat Nederland de VN-missie in Mali blijft voortzetten. De Nederlandse missie, waaraan 450 militairen deelnemen, loopt officieel eind dit jaar af.

Dat zei Ban vanmiddag na een ontmoeting met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in het Catshuis in Den Haag. Volgens Ban is er in Mali met name behoefte aan luchttransport. Het West-Afrikaanse land heeft een groot gebrek aan helikopters. Mogelijk kan Nederland, dat beschikt over de transporthelikopters Chinook en Cougar, daarbij helpen. De toestellen werden eerder al ingezet in Afghanistan. Nu vliegen er 3 Chinooks en 4 Apache-gevechtshelikopters in Mali.

Koenders, die voor zijn ministerschap VN-gezant in Mali was, wilde daar niet op ingaan. Volgens hem wordt nu bekeken wat er mogelijk is. Nu houden Nederlandse militairen zich vooral bezig met het verzamelen van inlichtingen. Voor de zomer wil het kabinet een besluit nemen over een eventuele verlenging van de missie. Coalitiepartij PvdA heeft al laten doorschemeren voorstander te zijn van een langer verblijf in Afrika.

Complimentjes
Volgens Koenders speelt de Nederlandse lobby voor een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad geen rol bij de verlenging. Voor de twee plekken zijn naast Nederland ook Zweden en Italië in de race. Ban wilde geen uitspraak doen over de kansen van Nederland. ,,Dat is aan de lidstaten", klonk het diplomatiek.

Wel roemde Ban de 'grote bijdragen' van ons land in Mali, Zuid-Soedan, het Midden-Oosten en elders. Ook deelde hij complimentjes uit aan het werk dat Koenders in Mali als VN-gezant deed en noemde hij Nederland 'een voorbeeldland' als het gaat om bestrijding van armoede in de wereld.

De VN-secretaris-generaal is voor een tweedaags bezoek in ons land, waarbij hij onder andere het nieuwe gebouw van het Internationaal Gerechtshof opent. Ban, die eind van het jaar vertrekt als secretaris-generaal, ontving vandaag een hoge Koninklijke onderscheiding. Koning Willem-Alexander benoemde hem tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Mondiaal probleem
Met Koenders sprak Ban over de strijd tegen terreur en de vluchtelingenproblematiek. Volgens Ban is een oplossing voor het probleem alleen mogelijk als Europese landen solidair zijn. Koenders spreekt liever van een 'mondiaal probleem'.

,,Zo hoort het ook opgepakt te worden. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR moet een grotere rol gaan spelen. Wij leveren daar een grote financiële bijdrage aan. Andere landen zouden dat ook moeten doen."

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.