Volledig scherm
Politie zaterdag bij huiszoekingen in het Brusselse Etterbeek. © Photo News

'Belgische politie zoekt naar niet-ontplofte rugzakbom'

De Belgische politie is op zoek naar een rugzak met explosieven na de aanslagen in Brussel. Dat heeft de Belgische krant De Standaard zaterdagavond gemeld op basis van anonieme bronnen. Het gaat om de rugzak die deze week opgepakte verdachte bij zich droeg toen hij even voor de aanslagen op camerabeelden te zien was in een Brussels metrostation.

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
© BELGA

De Zweedse verdachte Osama Krayem (24) werd vrijdag aangehouden. Hij was op de bewakingsbeelden gezien op het metrostation Petillon, samen met Khalid El Bakraoui, de man die zich even later opblies in een metrostel bij station Maalbeek. Krayem had op de beelden een identieke rugzak om als El Bakraoui, waar vermoedelijk explosieven in zitten. Hij verliet het metrostel echter zonder de bom tot ontploffing te brengen.

Volgens De Standaard wil Krayem in de verhoren niet zeggen waar de explosieven nu zijn. Zaterdag werden er huiszoekingen gedaan in Etterbeek, de wijk waar Krayem op de bewakingsbeelden voor het laatst met de rugzak is gezien. Die speurtocht leverde niets op, zo liet de officier van justitie na afloop weten. Volgens de krant maakt het idee dat er ergens nog een rugzak met explosieven is de politie zenuwachtig.

De politieactie in de gemeente die grenst aan de stad Brussel, begon rond 12.45 uur. Volgens getuigen werden bewoners geëvacueerd. De politie was met zo'n vijftig man de gemeente ingetrokken. Op daken zouden scherpschutters zijn gezien. Ook speciale eenheden van de explosieven opruimingsdienst DOVO waren betrokken. Rond 14.00 uur was de actie afgelopen. De politie doorzocht volgens Belgische media minstens een pand.

  1. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor ligt de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.