Volledig scherm
Justitie heeft meesteroplichter Ari Olivier in het vizier. © Pim Ras

Bende breekt in op bedrijfsrekeningen

Bedrijven zijn voor miljoenen euro's opgelicht door een bende die op listige wijze inbreekt in het betalingsverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. In verband met een van deze fraudezaken wil justitie in Luxemburg de Nederlandse 'meesteroplichter' Ari Olivier uitgeleverd zien.

Quote

Dit is een vorm van factuur­frau­de, maar wel de hogeschool­va­ri­ant."

Ellen Prummel, Fraudedesk

,,Het spel zit razend slim in elkaar", aldus de Luxemburgse drankendistributeur Roland Heintz, die voor ruim 273.000 euro is opgelicht. Ook Ellen Prummel, woordvoerder van de Fraudehelpdesk, zegt: ,,Dit is een vorm van factuurfraude, maar wel de hogeschoolvariant."

Deze krant legde de hand op interne stukken, zoals bankafschriften en valse facturen. Daaruit blijkt dat bedrijven vaak voor honderdduizenden euro's per keer werden opgelicht. In totaal beslaat het fraudebedrag minstens 20 miljoen euro.  

Listig
De bende speelt op listige wijze bedrijven uit elkaar om gegevens te ontfutselen. Met misleidende telefoontjes en professioneel vervalste e-mails overtuigden de criminelen bedrijven ervan dat multinationals als Coca-Cola van rekeningnummer waren veranderd. Ongemerkt maakten de bedrijven grote bedragen over  naar de bende. Dat geld werd vervolgens razendsnel weggesluisd via bankrekeningen in China.

Meesteroplichter
De fraudebende heeft banden met Israël, maar heeft ook in Nederland geopereerd. Bekende Nederlandse (oud-)criminelen waren betrokken bij het vinden van bankrekeningen van Nederlandse bedrijven die zijn gebruikt om de fraudegelden te laten verdwijnen.

Verklaringen
Een van hen is de 76-jarige 'heer' Ari Olivier, die vroeger bekendheid genoot als meesteroplichter. Vanwege een oplichtingszaak bij drankendistributeur Boissons Heintz wil justitie in Luxemburg  hem uitgeleverd zien. Olivier zegt met de Luxemburgse zaak niets te maken te hebben en vecht zijn uitlevering aan. Hij heeft inmiddels meerdere verklaringen afgelegd bij de FIOD.  

Crimineel
Ari Olivier en een compagnon zeggen bij de fraudezaak te zijn betrokken door de bekende crimineel Itzhak M., die in 2008 in hoger beroep tot 6,5 jaar celstraf werd veroordeeld wegens het afpersen van zakenman Erik de Vlieger. ,,M. spiegelde voor dat het om legale zaken ging", luidt het verweer van Olivier. Via zijn advocaat Bart Nooitgedagt ontkent M. met klem 'elke betrokkenheid bij enige fraude'.

  1. Nederlandse tophockeyster onder vuur na uitlachen fan op Instagram: ‘Je bent een dikke trol’

    Nederland­se tophockey­ster onder vuur na uitlachen fan op Instagram: ‘Je bent een dikke trol’

    Tophockeyster en international Renée van Laarhoven is vanavond in ernstige verlegenheid gebracht nadat ze een gigantische blunder op Instagram maakte. De 22-jarige Utrechtse maakte in een openbaar bericht een Argentijnse fan uit voor ‘dikke trol’, in de veronderstelling dat ze het als privébericht naar haar vriend verstuurde. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond reageert verontwaardigd en neemt afstand van het bericht. ,,Nederland houdt van de Argentijnse fans.’’