Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Bij religieuze verplichtingen hoeft een kind niet naar school

Een Haagse moeder klaagt de openbare basisschool van haar twee dochters aan, omdat de jaarlijkse klassenfoto werd gemaakt tijdens het offerfeest, een islamitische feestdag waarop veel moslimkinderen niet op school waren. Haar twee dochters waren ook niet op school en staan nu niet op de foto. Vijf vragen over afwezigheid bij religieuze feestdagen.

1. Hoeven islamitische kinderen niet naar school tijdens het offerfeest?
Nee, als er een religieuze feestdag is, hoeven kinderen niet naar school, maar dat moet wel vooraf geregeld worden. Scholen kunnen dat zelf doen door tijdens feestdagen de school te sluiten. De hindoeïstische basisschool Shri Vishnu in Den Haag is bijvoorbeeld op de dag na het hindoeïstische Holifeest gesloten.

Islamitische scholen geven de kinderen vaak vrij tijdens het offerfeest en het Suikerfeest. Basisscholen kunnen zelf beslissen hoeveel extra dagen ze aanmerken als vakantiedagen, zolang ze maar voldoen aan de urennorm van 940 uur per jaar les. Als scholen niet gesloten zijn op dagen waarop er godsdienstige verplichtingen zijn, kunnen ouders de school informeren en krijgen ze vrijstelling voor die dag.

2. Hoe krijgt een ouder vrijstelling?
Ouders moeten minimaal twee dagen voor de religieuze feestdag of verplichting de directeur informeren dat hun kinderen op die dag niet naar school komen. Het is voor de school belangrijk om een melding van afwezigheid te hebben, omdat er anders sprake is van spijbelen en dat moet de school melden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Bij kinderen tot 12 jaar zijn de ouders dan strafbaar.

3. Geldt de vrijstellingsregel alleen voor islamitische feesten?
Nee, dat geldt voor alle religies en levensovertuigingen.

4. Waarom krijgen katholieke kinderen niet vrij voor carnaval, dat is toch ook een religieus feest?
Dat klopt, maar carnaval begint altijd in het weekend. Het ministerie van Onderwijs vindt daarom dat er voldoende tijd is om carnaval te vieren buiten schooltijd.

5. Wat zijn de officiële vrije schooldagen?
Alle Nederlandse scholen zijn op acht officiële feestdagen gesloten. Dat zijn christelijke feestdagen, namelijk de kerstdagen, tweede paasdag, Hemelvaartsdag tweede pinksterdag, en een paar nationale feestdagen: nieuwjaarsdag, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Als scholen tijdens Bevrijdingsdag niet gesloten willen zijn, moet de medezeggenschapsraad van de school daarmee instemmen.