Blendle moet iTunes voor kranten worden
Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping hebben donderdag hun journalistieke webdienst Blendle gelanceerd. In Blendle kunnen gebruikers diverse media bekijken en vervolgens artikelen los kopen, vergelijkbaar met hoe iTunes werkt voor muziek.
Delen per e-mail
Blendle werd bedacht door Marten Blankesteijn, die een ton subsidie kreeg van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Samen met internetondernemer Alexander Klöpping bezit de oud-journalist van Dagblad De Pers 87 procent van de aandelen.
Volgens Klöpping is Blendle geboren uit frustratie door de betaalmuren van bepaalde kranten en tijdschriften. 'De beste artikelen staan in kranten en tijdschriften, en daar kun je alleen bij als je abonnee bent. Blendle zorgt ervoor dat iedereen elk artikel binnen twee klikken kan lezen, betalen en vervolgens heel makkelijk kan delen', aldus de internetondernemer.
Met Blendle hoopt Klöpping vooral jongeren aan te spreken en hen te laten betalen voor kwaliteitsjournalistiek. Tegenover Tweakers geeft hij toe dat hij liever een all-you-can-eat-model had willen invoeren zoals Spotify en Netflix gedaan hebben, maar de krantenuitgevers zouden er nog niet aan toe zijn.
Voorlopig werkt Blendle met een wachtrij, waarin donderdagmiddag rond half drie al zo'n 2183 wachtenden stonden. In de komende maanden moet iedereen gebruik kunnen gaan maken van Blendle. Om de webapp in te zien, hoeft niet te worden betaald. Van de opbrengsten zou 30 procent naar het Blendle-team gaan en de rest naar de uitgevers. Inmiddels hebben NRC, Wegener, Nederlands Dagblad, Elsevier, Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Quote, Sanoma (onder andere Viva, Panorama en Nieuwe Revu), Bright en Quest toegehapt. Met de Telegraaf en de Persgroep (uitgever van Trouw, de Volkskrant, AD en het Parool) wordt nog gesproken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLezersreacties
Alle lof voor de huisarts: ‘Ze heeft me van een zekere dood gered’
-
Coronavirus
LIVE | Kabinet overlegt over versoepelingen, nog één Sunweb-reiziger in quarantaine in Rhodos
-
Update
Beau vraagt naar overleden vader Frans Bauer: ‘Wat een flater van mij’
Een pijnlijk moment gisteravond in Beau. De presentator vroeg tot twee keer toe aan tafelgast Frans Bauer of zijn vader al gevaccineerd was, waarop Bauer enigszins ongemakkelijk antwoordde: ,,Mijn vader is overleden. Ik probeerde er al overheen te praten.” Van Erven Dorens slaakte direct een kreetje van paniek. ,,Wat een stomme vraag. Wat een flater.” -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Sigaretten zijn duur, maar ook je verzekering valt als roker duizenden euro’s hoger uit
Stoppen met roken bespaart je veel geld, dat weet iedereen. Wat niet iedereen weet is dat veel ex-rokers tot duizenden euro’s extra kunnen besparen op hun overlijdensrisicoverzekering (ORV). Als je niet meer rookt gaat je premie namelijk flink omlaag. Maar je moet je verzekeraar wél zelf vertellen dat je bent gestopt. En dat lijkt lang niet elke ex-roker te doen.
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUMJoost mag 't weten
Ik vind het niet fijn dat de hond in bed slaapt
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast.