Volledig scherm
© AD/BNDeStem

Brabantse worstenbroodjes zijn nu immaterieel erfgoed

Tijdens de prijsuitreiking van de spannende wedstrijd Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is de cultuur van het Brabantse worstenbroodje op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst, zo meldt BN DeStem.

Quote

Elke slager heeft zijn eigen recept om het gehakt te kruiden en elke bakker bakt het broodje op zijn eigen manier

Ineke Strouken, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft het officiële certificaat uitgereikt aan Ton Poppelaars, een van de organisatoren van de wedstrijd en voorzitter van de Stichting in oprichting van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Dubbel feest dus!

Begrip in Noord-Brabant
Het worstenbroodje is een begrip in Noord-Brabant. Het is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is weet niemand. Het worstenbroodje werd vooral bij speciale gelegenheden gegeten zoals na de nachtmis met Kerstmis, tijdens carnaval en tijdens de kermis.

Tegenwoordig worden ze het hele jaar door gegeten. Onderdeel van de traditie is uiteraard ook de manier waarop het worstenbroodje gegeten wordt: het gezellige samenzijn met vrienden of familie. De broodjes bestaan meestal uit witbrood met gekruid varkensgehakt. Elke slager heeft zijn eigen recept om het gehakt te kruiden en elke bakker bakt het broodje op zijn eigen manier.

Veel thuisbakkers
De wedstrijd rond het lekkerste worstenbroodje bestaat vanaf 1995. Naast de professionele worstenbroodjes-bakkers zijn er ook veel thuisbakkers. Er worden jaarlijks zo'n 25 miljoen worstenbroodjes geconsumeerd, dus de traditie is springlevend.

Het doel van de plaatsing op de Nationale Inventaris is het doorgeven van de traditie. Dit is tevens één van de doelen van de wedstrijd, zodat dit een goede gelegenheid was om de plaatsing op de Inventaris bekend te maken. Bij de wedstrijd gaat het om het bakken van Brabantse worstenbroodjes volgens traditioneel recept, met de hand gemaakt. Een ander doel van de wedstrijd is om de kwaliteit te blijven verbeteren.

De Nationale Inventaris is één van de gevolgen van de ondertekening door Nederland van de UNESCO Conventie ter Bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Gemeenschappen die zich inzetten voor het behoud en het doorgeven van hun traditie kunnen een aanvraag doen voor plaatsing op de Nationale Inventaris, die zo een beeld geeft van de tradities die de mensen in Nederland belangrijk vinden. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland coördineert de Nationale Inventaris.