Volledig scherm
Danny H. bij een azc-demonstratie in Enschede. © Tubantia

Brandbomgooier moskee is lid groep anti-azc

De twee verdachten die dinsdagavond zijn gearresteerd voor het gooien van molotovcocktails naar moskee Allah's Huis voor Moslims zijn de Enschedeërs Danny H. (24) en Marco H. (36). Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Volledig scherm
© AD/Annina Romita.

Danny H. wordt niet alleen verdacht van het voorbereiden van brandstichting met een terroristisch oogmerk, maar ook van het daadwerkelijk gooien van de molotovcocktails. Marco H. wordt verdacht van voorbereiding van de poging tot brandstichting. Beiden zijn vrijdag voorgeleid en blijven nog 14 dagen vastzitten.

Brandbommen
Op de avond van zaterdag 27 februari werden er meerdere brandbommen gegooid richting de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. In het gebedshuis waren meerdere mensen aanwezig, waaronder enkele kinderen. De brandbommen raakten het gebouw niet, er vielen ook geen gewonden. Desondanks gaven het Openbaar Ministerie (OM) en de politie direct aan de zaak hoog op te nemen.

Dat de verdachten volgens het OM met een 'terroristisch oogmerk' handelden, oftewel de bedoeling hadden om een deel van de bevolking schrik aan te jagen, is bovendien een zeldzaamheid.

Voorop bij demonstraties
Over de achtergrond van Marco H. is nagenoeg niets bekend, over Danny H. des te meer. Zo liep hij in de maanden voorafgaand aan de poging tot brandstichting voorop bij de demonstraties van anti-azc groep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) uit Enschede.

In de dagen rond het molotovincident nam H. afscheid van die actiegroep, en sloot zich aan bij de Dutch Self Defense Army (DSDA). Hij verklaarde leider te worden van de Twentse afdeling.

H. gaf aan grote plannen te hebben met de DSDA. De actiegroep moest Twente gaan beschermen, onder meer tegen 'asielzoekers en het falende regeringsbeleid'. Ook wilde de DSDA ouderen helpen als ze zich niet meer veilig voelen op straat.