Buma, Van der Werf, Keijzer
Volledig scherm
Buma, Van der Werf, Keijzer © ANP (fotomontage)

Buma nog niet zeker van lijsttrekkerschap CDA

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma krijgt mogelijk concurrentie in de strijd om het lijsttrekkerschap. Het Amsterdamse oud-Kamerlid Marieke van der Werf overweegt Buma uit te dagen. De benodigde steunverklaringen heeft ze al bijna binnen, volgende week hakt ze de knoop door.

Quote

We moeten laten zien dat we voor mensen in de stad ook een verhaal hebben. Dat moet met meer kracht worden neergezet

Marieke van der Werf

Van der Werf, werkzaam als partner bij lobbykantoor Dröge & Van Drimmelen, vindt dat het CDA meer moet inzetten op thema's als duurzaamheid, innovatie en de stad. ,,We moeten laten zien dat we voor mensen in de stad ook een verhaal hebben", zegt ze tegen het AD. ,,Dat verhaal moet met meer kracht worden neergezet." 

Ook vicefractievoorzitter Mona Keijzer zegt niet meteen 'nee' op de vraag of ze opnieuw een gooi wil doen naar het lijsttrekkerschap. ,,Daar ben ik nu niet mee bezig", is het enige wat ze er vanuit Duitsland over kwijt wil. 

Aanmelden
Tot volgende week vrijdag kunnen kandidaten zich melden bij de sollicitatiecommissie, die onder leiding staat van ex-minister Marja van Bijsterveldt. In 2012 versloeg Buma Keijzer en nog vier andere kandidaten met een ruime voorsprong.

In de partijtop wordt de kans overigens niet groot geacht dat Keijzer de handschoen daadwerkelijk zal oppakken. Buma en Keijzer zijn na een moeizame start naar elkaar toegegroeid en vormen inmiddels een tandem die elkaar aanvult, stelt een ingewijde.

Strijd
Buma zou de eerste kandidaat-lijsttrekker zijn die in de aanloop naar de verkiezingen in maart 2017 de strijd met partijgenoten aan moet. Bij de meeste andere partijen moeten de procedures nog beginnen. GroenLinks hees gisteren Jesse Klaver al wel op het schild, bij gebrek aan tegenkandidaten. De SGP draagt Kees van der Staaij voor.

Buma drong in eigen kring aan op een lijsttrekkersverkiezing, nadat de editie in 2012 hem goed was bevallen. Een open strijd geeft de partijleider bovendien een vers mandaat, is de gedachte. Binnen het CDA werd overigens niet verwacht dat de animo onder tegenstrevers groot zou zijn: Buma zit stevig in het zadel als partijleider. Onder zijn leiding is de partij na de bijna-scheuring door het gedoogavontuur met de PVV in rustiger vaarwater terecht gekomen. Ook staat het CDA al geruime tijd op winst in de peilingen.  

Steun
Van der Werf belt intussen CDA'ers in onder meer het belangrijke zuiden om te polsen of haar kandidatuur op steun kan rekenen. CDA-wethouder Hubert Mackus uit Nederweert, tevens Statenlid in Limburg, kreeg donderdag een telefoontje. Hij vraagt zich af wat het CDA opschiet met Van der Werf als uitdager. ,,Buma doet het goed. Duurzaamheid is belangrijk, maar ik weet niet of we er als partij op zitten te wachten om daarvan een speerpunt te maken."

  1. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

    Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

    In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”
  2. LIVE | ‘Dodental VS gestegen tot boven de 100.000', OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen

    LIVE | ‘Dodental VS gestegen tot boven de 100.000', OM gaat stuwmeer strafzaken zelf afdoen

    Er zijn in de afgelopen 24 uur 15 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het RIVM en 7 nieuwe ziekenhuisopnames. Een daling ten opzichte van gisteren. Sportscholen, sauna’s, sportkantines en casino’s mogen onder voorbehoud op 1 juli weer open en niet pas op 1 september, aldus premier Mark Rutte na overleg met het crisisteam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.