Volledig scherm
© Vereniging eigen Huis

Check je energierekening (dat kan geld opleveren)

Vereniging eigen Huis (PARTNERBIJDRAGE)Goed nieuws voor iedereen die weleens heeft geprobeerd de jaarrekening van de energieleverancier te ontcijferen en er niet uit kwam: er zijn nieuwe regels. Sinds 1 juli moet de energierekening voor iedereen duidelijk zijn. Consumenten moeten gemakkelijk prijzen kunnen controleren en vergelijken. Zo kun je ook veel beter zien of je kunt besparen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten? 

Elk jaar stuurt de energieleverancier je een jaarrekening. Hierop staan de energiekosten, berekend op basis van de meterstanden. De kosten van het werkelijke energieverbruik worden verrekend met de maandelijkse termijnen die je al hebt betaald. Meer betaald dan verbruikt? Dan krijg je geld terug. Heb je meer verbruikt, dan moet je bijbetalen. 

Waarom die nieuwe energierekening? 

De energierekening is vaak een lastige puzzel vol onbegrijpelijke termen: energiebelasting, regiotoeslag, correctiefactor, overheidsheffingen, meterhuur, capaciteitstarief, enzovoort. Logisch dat je dan niet precies weet waarvoor je betaalt. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek dat de opzet van de rekening bij elke energieleverancier er anders uitzag. Daarnaast zaten er vaak nogal wat fouten in de berekeningen. Ook bleek dat sommige energiebedrijven bedragen exclusief btw op de rekening zetten. En dat mag niet volgens de regels. De Autoriteit Consument en Markt (ACM), de onafhankelijke toezichthouder op dit gebied, vond ook dat het anders moest. 

Dit zijn de nieuwe regels

Energiebedrijven moeten van de ACM vanaf 1 juli 2017 begrijpelijke energierekeningen sturen. Zo kun je controleren of de prijzen bij het aanbod, in het contract en op de energierekening hetzelfde zijn. Dat houdt in:

• Alle bedragen moeten inclusief btw zijn.

• Alle genoemde eenheden op de rekening moeten hetzelfde zijn als op het contract. Bijvoorbeeld: in kubieke meter (m3) gas of kilowatt (kWh) energie. Ook moeten de perioden hetzelfde zijn. Dus geen kosten per maand op de ene plek en kosten per dag op de andere.

• Alle onvermijdbare kosten moeten in de prijs zijn opgenomen, dus ook de administratiekosten of de regiotoeslag (de transportkosten van gas). Dit geldt voor het aanbod, het contract, de jaarrekening en de eindnota (bij verhuizing of overstappen).

• Tussentijdse tariefwijzigingen moeten per periode worden vermeld. De leverancier mag geen gemiddelde berekenen. Je kunt anders niet terug zien of de tarieven overeenkomen met de tarieven die in het contract zijn afgesproken.

De ACM controleert voortaan of de rekeningen voldoen aan de wettelijke regels. Houden energieleveranciers zich niet aan de regels? Dan kan de ACM aan de leverancier een boete uitdelen of met een dwangsom veranderingen afdwingen. Vereniging Eigen Huis blijft de ontwikkelingen rondom de energienota kritisch volgen.

Zo kun je besparen 

Met de nieuwe regels kun je op de jaarrekening gemakkelijker zien of de berekeningen van de energieleverancier kloppen. Je ziet nu precies wat je waarvoor betaalt. En of je te veel betaalt. Controleren is dus de moeite waard, want energieprijzen zijn voortdurend in beweging.

Maar besparen kan nóg een stap eenvoudiger. Wil je zeker zijn van de scherpste tarieven voor gas en groene stroom zonder het lastige uitzoekwerk? Doe dan mee met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Daarmee kun je zo’n € 300 per jaar besparen op je energierekening.

Bespaar makkelijk op je energierekening

spaarvarken

Doe mee met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Iedereen kan meedoen. Samen krijgen we de beste deal. We sturen je een persoonlijk aanbod en vervolgens kies je zelf of je daar op in gaat. Schrijf je vrijblijvend in op eigenhuis.nl.

Volledig scherm
Karin Boog © Vereniging eigen Huis

Financieel specialist

Karin Boog is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. “Ik adviseer mensen om kritisch te kijken naar hun tarieven en eventuele fouten op de jaarrekening. Zo voorkom je dat je onnodig te veel betaalt voor energie.”