Volledig scherm
Onder het toeziend oog van vicepremier Hugo de Jonge en ambassadeur Kronenburg wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend met topman Philip Gong van Yunlin Elderly Care.

China omarmt Hollands geluksgericht zorgmodel van Hans Becker

Residence Roosenburch (PARTNERBIJDRAGE)Gedurende 25 jaar is prof. dr. Hans Becker bezig met een nieuw geluksgericht zorgmodel. Daartoe ontwikkelde hij een aantal innovaties: de levensloopbestendige complexen, de organisatorische ja-cultuur, use-it-or-lose-it aanpak die nadruk legt op actief blijven, het herinneringsmuseum als gespreksstofleverancier ter voorkoming van eenzaamheid en depressie. 

Volledig scherm
In Singapore streden honderden Aziatische zorgorganisaties om de titel. Met het Nederlandse geluksmodel zijn zij in Singapore tot de beste zorgorganisatie in Azië uitgeroepen.

Een andere innovatie is ook zeer belangrijk nl. de extended family-aanpak. Dit voorkomt een hospitaalachtig gevoel bij de cliënt (niet patiënt!) Met al die medewerkers, leveranciers, andere cliënten, familie, vrienden en knuffeldieren wordt het leven weer leuk. Zeker in China met zijn éénkindpolitiek is deze ‘namaakfamilie’ erg belangrijk.

In het kort: ouderdom is een gestage achteruitgang, steeds minder horen, minder zien, minder lopen. Ook vergeetachtigheid is de realiteit van de dag. Aan deze dingen is in het algemeen weinig te doen, afgezien van een aantal medische zegeningen zoals heupoperaties, staaroperaties etc. Een zorgorganisatie moet zich daarom ook richten op de leuke dingen in het leven, de dingen die nog wel kunnen. Hierbij moet de organisatie een activerende en mogelijk makende rol spelen. Schilderen, zingen, bloemschikken, excursies, knuffeldieren, bibliotheek, diners, feestjes, gym, yoga, bridge etc. China blijkt hiervoor klaar te staan.

Motto’s als ‘te veel zorg is net zo erg als te weinig zorg’, ‘het knuffeldier is net zo noodzakelijk als de verpleegster’, ‘de aantrekkelijke barkeeper’. ‘Use it or lose it’: je moet niet te snel voor mensen zorgen, maar mogelijk maken dat ze zoveel voor zichzelf zorgen. Niet te veel protocollen en gebods-en verbodsbepalingen. Begin met ja en laat alles zoveel mogelijk begaan.

Volledig scherm
In China gaat het al snel om zalen met honderden geïnteresseerde professionals.

Vroeger was Becker vooral met grootschalige projecten bezig, nu bewijst hij met tweeënveertig appartementen in Residence Roosenburch dat het geluksmodel ook kleinschalig kan. Gelukscreatie te midden van natuur, vlak bij het dorpscentrum en slechts dertig minuten van Rotterdam centrum. Kom langs en proef de ja-cultuursfeer. Kijk ook op www.residence-roosenburch.org

‘De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’