Volledig scherm
© ANP

'Circus' Dolfinarium onder vuur na uitzending Rambam

Het Dolfinarium in Harderwijk moet zijn deuren sluiten. Dat zeggen kijkers na het zien van een uitzending van Rambam waar een stagiair van het dierenpark undercover circuspraktijken aan de kaak stelt. Het Dolfinarium bestrijdt de aantijgingen van het onderzoeksprogramma. ,,We zijn diep geraakt.''

,,Een plek waar mensen op een tribune in een halve cirkel kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten.'' Voor de makers van Rambam is het overduidelijk: het Dolfinarium is voor een groot deel een circus en geen dierentuin en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren, zo stellen zij.

Undercover
Een medewerker ging in december undercover als stagiair van het Dolfinarium een kijkje nemen en schoot beelden van de dolfijnen en de medewerkers. De conclusie: de dieren verblijven te lang in kleine bassins, verzorgers bevredigen de zoogdieren en het chloor in het water zou schadelijk zijn voor ze.

Het Dolfinarium heeft inmiddels gereageerd op de uitzending van woensdagavond in een uitgebreid statement op hun website. ,,De conclusie dat we geen dierentuin zijn, maar een circus, mist elke reële grond. Het trainen van dieren staat niet gelijk aan een circus-aanpak. Net zomin als dressuur in de paardensport een circusactiviteit is. Het samenspel tussen mens en dolfijn past in alle opzichten ruimschoots binnen alle wettelijke regelingen waar het Dolfinarium aan moet voldoen, net zoals alle dierentuinen dat moeten.''

Het dierenpark ontkent daarnaast de aantijgingen over te kleine bassins. ,,De suggestie die de medewerker van Rambam wekt dat de dieren continu in 3 van de 7 deelgebieden zitten, is pertinent onjuist. Veruit het grootste gedeelte van een etmaal hebben alle dieren in het bassin DolfijndoMijn de beschikking over het gehele leefgebied à 3 miljoen liter water.''

Wettelijke normen
Het Dolfinarium zegt de dieren wel eens in een gedeelte van het verblijf te huisvesten, maar noemt daat geen enkel 'probleem'. ,,Uiteraard worden de dieren geobserveerd en dag en nacht in de gaten gehouden.'' Ook de beschuldiging van schadelijk chloor in het water is volgens hen uit de lucht gegrepen. ,,Een gespecialiseerd team test dagelijks de waterhuishouding in het Dolfinarium zodat het voldoet aan de wettelijke normen.''

Het Dolfinarium zegt diep geraakt te zijn door de aantijgingen en werkwijze van tv-programma Rambam. ,,Met liefde, passie en respect staan wij dag én nacht klaar om de dieren de beste zorg te geven,'' sluit het Dolfinarium af.

Vanavond in #Rambam de veelbesproken uitzending over het Dolfinarium. Zie wat er hier precies gaande is op NPO 3 iets voor tienen!

Geplaatst door RAMBAM op  woensdag 2 maart 2016

Verleden tijd

Inmiddels lopen de gemoederen op social media flink op. Veel mensen roepen dat het 'onderwatercircus' verleden tijd moet zijn en walgen van het beeld dat een verzorger een dolfijn bevredigt. Volgens een kijker wordt dit puur gedaan om de groep van mannetjestuimelaardolfijnen in toom te houden en te zorgen dat zij niet agressief worden. Een ander wijst op het opvangen van sperma voor het fokprogramma van het dolfinarium, omdat in het DolfijnDomijn enkel mannetjes zitten.

De uitzending van Rambam leidde dinsdag ook al tot een discussie aan de tafel bij Jeroen Pauw met onder andere politicus Dion Graus (zie het fragment hieronder).