Volledig scherm
PREMIUM
Abdel Ilah Rubio vertrok met zijn zoontjes uiteindelijk ook naar een 'witte'club buiten Rotterdam.

'Clubs moeten blanke en gekleurde spelers mixen'

AD-verslaggever Abdel Ilah Rubio is een Nederlands-Marokkaanse voetbalvader. Hij stapte zelf ook met zijn twee zoons over van een voetbalclub die erg zwart werd naar een 'witte' vereniging, maar ergerde zich ook aan uitspraken van voetbaldeskundige Johan Derksen, over teveel Marokkanen bij voetbalclubs. 'Die jongens kiezen juist bewust om te spelen bij een blanke club'.

Quote

Derksen deed wel erg ongenuan­ceer­de uitspraken, maar ik begreep wel een beetje wat hij bedoelde

Abdel Ilah Rubio

Mijn zoontjes - inmiddels bijna mannen - speelden jarenlang met veel plezier bij een Rotterdamse amateurclub. Wat mij destijds zo aantrok aan die club was de perfecte balans in de samenstelling van de teams. Naast veel 'Hollandse' kinderen, liepen er ook spelertjes rond van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst. Ik vond dat wel mooi. Het deed me denken aan mijn eigen jeugd in het Rotterdamse Oude Westen, waar de populatie in de wijk destijds ook een goede mix was.

Maar bij de club sloeg in de daaropvolgende jaren, net als bij veel andere clubs in Rotterdam, de 'verkleuring' door. Ergens wel begrijpelijk vanwege het grote aantal kinderen met buitenlandse roots in deze stad. Het gevolg was wel dat steeds meer blanke jongetjes naar lelieblanke clubs in de randgemeenten vertrokken en dat daar bijna alleen nog 'donkere' jongens voor terugkwamen. Vaak met ouders die niet echt actief waren binnen de club.

Slikken
In de lagere elftallen speelde op een gegeven moment zelfs bijna geen enkel autochtoon kind. Dat was toch even slikken voor menig oud-lid. Als E-coördinator had ik ook steeds meer moeite om vrijwilligers te vinden die het team van hun kinderen wilden begeleiden. Steeds vaker bleken kinderen uit probleemgezinnen te komen. Vervoer naar uitwedstrijden werd een terugkerend probleem, omdat niet iedereen over een auto beschikte. Uiteindelijk zijn ook wij vertrokken naar een 'witte' club buiten Rotterdam.

Ik moest er aan denken toen Johan Derksen onlangs zijn omstreden uitspraken over Marokkanen in het amateurvoetbal deed. Het waren wel erg ongenuanceerde uitspraken, maar ik begreep wel een beetje wat hij bedoelde.