Volledig scherm
© anp

Collega sociale werkplaats afgeperst en bedreigd door 'taakstraffer'

De reclassering heeft een doorgewinterde crimineel vorig jaar een taakstraf laten uitvoeren bij een instelling voor sociale werkvoorziening in Oldenzaal. Daar werd een zwakbegaafde collega van de 'taakstraffer' haar nieuwste slachtoffer.

Quote

De veiligheid van onze cliënten staat altijd voorop. Wij hebben het gevoel dat die veiligheid nu onvoldoen­de gewaar­borgd kan worden.

Directeur Tonnie Harmelink van De Werkwijzer

Het ging mis in leerwerkbedrijf De Werkwijzer, waar het Enschedese slachtoffer (20) inpakwerk verricht. Toen de jonge vrouw terugkeerde na ziekteverlof, kreeg ze in N. (27) uit Oldenzaal een nieuwe collega.

N., die veelvuldig met justitie in aanraking is geweest, palmde het slachtoffer in, om haar enkele weken later af te persen en te bedreigen. Het kwetsbare slachtoffer werd gedwongen om meerdere telefoonabonnementen af te sluiten en de telefoons af te staan aan N.

De Werkwijzer heeft N. na de gebeurtenissen direct weggestuurd. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan bij de politie. Directeur Tonnie Harmelink van De Werkwijzer heeft besloten geen mensen met een taakstraf meer in zijn bedrijf aan het werk te laten. "De veiligheid van onze cliënten staat altijd voorop. Wij hebben het gevoel dat die veiligheid nu onvoldoende gewaarborgd kan worden."

Crimineel verleden onbekend
Met name het feit dat de reclassering alleen de veroordeling waarvoor de taakstraf is opgelegd mag bespreken met de werkgever, maar niet het complete juridische verleden van de 'taakstraffer', speelt een belangrijke rol. Deze informatie mag niet worden gedeeld omdat de privacy van de veroordeelde kan worden geschaad. Na het wegsturen van N. zijn er ook geen taakgestraften meer aan het werk geweest bij De Werkwijzer.

Volgens de reclassering is het de eerste keer dat iemand tijdens het uitvoeren van een taakstraf op deze manier misbruik maakt van een collega, en moet er in de toekomst nog scherper gekeken worden naar de beoogde werkplek van een veroordeelde.

  1. Nederlandse tophockeyster onder vuur na uitlachen fan op Instagram: ‘Je bent een dikke trol’

    Nederland­se tophockey­ster onder vuur na uitlachen fan op Instagram: ‘Je bent een dikke trol’

    Tophockeyster en international Renée van Laarhoven is vanavond in ernstige verlegenheid gebracht nadat ze een gigantische blunder op Instagram maakte. De 22-jarige Utrechtse maakte in een openbaar bericht een Argentijnse fan uit voor ‘dikke trol’, in de veronderstelling dat ze het als privébericht naar haar vriend verstuurde. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond reageert verontwaardigd en neemt afstand van het bericht. ,,Nederland houdt van de Argentijnse fans.’’