Foto Joost Hoving
Volledig scherm
Foto Joost Hoving

Corona stelt ons voor ongemakkelijke keuzes

CommentaarDe tijd komt om te bedenken hoe het verder moet, de komende maanden of jaren voordat er een vaccin is, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.

Premier Rutte heeft ons allen opgeroepen geen plannen te maken voor de meivakantie. Intussen zijn deskundigen in slackgroepen en hangouts wel bezig plannen te maken over hoe in mei het openbare leven weer op gang kan komen. Dat debat kan wel wat meer structuur en openheid gebruiken. Er dringen zich namelijk ongemakkelijke keuzes op.

Natuurlijk, we moeten ons allereerst richten op volhouden, afstand houden, thuis blijven. Er sterven nog steeds mensen op de IC.  Maar dan? Alle maatregelen die het kabinet heeft genomen zijn bedoeld om de besmettingen over een langere periode uit te smeren. Zodat de IC's de toestroom van patiënten aankunnen. Dat beleid lijkt te werken. Gelukkig. Maar dat betekent ook dat corona nog wel even onder ons blijft. De tijd komt om te bedenken hoe we verder moeten, die komende maanden of jaren voordat er een vaccin is.

Steeds horen we dat het voorkomen van sterfgevallen voor alles gaat. Natuurlijk. Jort Kelder kreeg dit weekend veel kritiek toen hij hardop vroeg: „Hoeveel economische schade is het redden van mensen die waarschijnlijk binnen twee jaar dood waren gegaan waard?” Cru. Maar milder geformuleerd is het toch echt de vraag waarmee de deskundigen die het kabinet adviseren nu mee worstelen. Bedrijven lopen enorme schade op. Mensen verliezen hun werk. Patiënten met andere aandoeningen wachten op behandelingen die hun lijden kunnen verlichten. Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen nergens heen. En heel verborgen: de ongelijkheid tussen kinderen neemt toe. Hoezeer leerkrachten ook hun best doen, het ene kind heeft ouders die als hulpjuf structuur aanbrengen. Het andere kind heeft ouders zonder computer en soms ook gewoon zonder aandacht. En een aantal kinderen is zelfs helemaal uit het zicht geraakt. 

Voor de bestrijding van een ziekte die vooral ouderen raakt.  Ongemakkelijke keuzes. 

Het kabinet komt op 21 april met een plan voor ná 28 april. Eérst moet de virusuitbraak hanteerbaar zijn. Maar het wordt wel tijd dat in die slackgroepen van adviseurs niet alleen virologen en epidemiologen deelnemen, maar  ook deskundigen die andere belangen kunnen meewegen. En wees daarover transparant, zoals econoom Barbara Baarsma maandag bij Jinek vroeg.  Dat past bij dat volwassen en trotse land dat corona onder controle krijgt. En het doet niets af aan: volhouden, afstand houden en thuis blijven. 

 1. LIVE | Meerdere bezoekers verpleeghuis al vanaf 15 juni toegestaan
  VIDEO

  LIVE | Meerdere bezoekers verpleeg­huis al vanaf 15 juni toegestaan

  Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je op de hoogte in ons liveblog over het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.
 2. Politie grijpt in na afbreken Black Lives Matter-protest in Rotterdam: ‘Je voelt de tranen en boosheid’

  Politie grijpt in na afbreken Black Lives Mat­ter-pro­test in Rotterdam: ‘Je voelt de tranen en boos­heid’

  Het was onhoudbaar druk tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam. Er waren zoveel mensen, dat door de lokale driehoek (burgemeester, hoofdofficier en de korpschef) werd besloten de demonstratie vroegtijdig te beëindigen. Het bleek niet mogelijk om voldoende afstand te houden. Op weg naar huis ontstonden een paar relletjes, waarna de politie en ME ingreep. Twee mensen werden opgepakt voor belediging en gooien van vuurwerk naar een agent. Een van de jongeren die meeloopt, geeft ook aan dat er bij een groep boosheid heerst over het afbreken van het protest. ‘Je voelt de tranen en de boosheid’, zegt hij.