Volledig scherm
Fokko van der Straaten © Stichting Kunstrondje Plus

De 23e Dordtse Boekenmarkt

Stichting Kunstrondje Plus (PARTNERBIJDRAGE)Zondag 1 juli is het al weer de 23e Dordtse Boekenmarkt.

450 marktkramen door de hele historische binnenstad, 5 podia met klassieke Muziek, een lint van gastvrije terrassen en 75.000 bezoekers. De markt gaat open om 10.00 uur en sluit om 17.00 uur maar dan heeft elke bezoeker alle tijd gehad om zijn wensenlijstje af te vinken.

Muziek op de 23e Dordtse Boekenmarkt.

Verspreid over het hele parcours van de Boekenmarkt spelen vele musici in de open lucht. Op de Voorstraat-Noord vindt u ‘De Literaire Snackbar’, in de Museumtuin het ensemble ‘Black Pencil’, op het Statenplein Gildas Delaporte en voor de Bibliotheek ‘Letter Belangrijk’.

Muziek en literatuur op de Debutantenboot’

En, uniek dit jaar, muziek op een van de houten rondvaartboten van Imbarcazione Barone. De ‘Debutantenboot’ want tijdens een rondvaart door en rond de stad van drie kwartier speelt Oleg Bateev op een Bayan, een Russische accordeon en leest een van de genomineerden voor de ANV Debutantenprijs voor uit zijn of haar debuut. Het is een kleine boot (max. 10 plaatsen), dus geen plaatsgarantie! VOL = VOL

Volledig scherm
Maartje Brockbernd ©Dordrecht Marketing © Stichting Kunstrondje Plus

Maar dit jaar beginnen we al veel eerder met het programma.

‘expositie ‘van Bijbel tot Taal’

In de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt is de hele maand juni een kleine expositie ingericht met een groot aantal antieke Statenbijbels. En een enkele voorganger, de Deus-Aes Bijbel uit 1590, en vele navolgers, zoals de ‘herdruk’ Bach Bijbel uit 2017. De eerste druk uit 1636, een tweetal Dordtse Keur Bijbels uit de eerste helft van der 18e eeuw en het ‘Groot Woordenboek’ op de Statenbijbel, ofwel ‘de Concordantie’ uit 1685. Toegang gratis.

Volledig scherm
© Stichting Kunstrondje Plus

En een interview met kinderen voor RTV Dordt.

‘Een veelbelovende vooravond’

30 juni om 20.00 uur in “The Movies” Nieuwstraat 62 de visie van twee oud-hoogleraren op de Dordtse Synode en de Statenbijbel. Jaap Goedegebuure en Herman Pleij staan dan voor het filmdoek in de grote zaal van The Movies.  

Volledig scherm
© Stichting Kunstrondje Plus

Jaap Goedegebuure was onder meer hoogleraar monumentaal literair erfgoed in Nijmegen en is de deskundige bij uitstek wanneer het gaat om de invloed van de Statenbijbel op de moderne Nederlandse literatuur.” 

Volledig scherm
© Stichting Kunstrondje Plus

De tweede gast is Herman Pleij, de man die sneller en meer praat dan Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door, een Lucky Luke met woorden dus. Hij was hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en zal vooral ingaan op de historische verbanden van de Dordtse Synode met de 17e eeuw en met name op de opstand tegen de Spaanse overheersing. 

Kortom, een unieke en onderhoudende vooravond van de 23e Dordtse Boekenmarkt.

Kaarten à € 10,- (inclusief koffie of thee bij binnenkomst) te bestellen via de website van The Movies

www.themoviesdordrecht.nlof telefonisch 078-7200777 Let wel: op=op!

zaal open 19.30 uur.

Prijsuitreiking ANV Debutantenprijs

Vanaf half vijf is het feest in het Auditorium van Restaurant Art & Dining aan de Museumstraat het literaire centrum van de Boekenmarkt. De nominatiejury zette op de shortlist Rinske Hillen, Patricia Jozef en Arjen van Veelen. De kernjuryleden, honderden lezers uit het hele land, hebben de winnaar aangewezen en die wordt vanmiddag bekend gemaakt en gehuldigd. U kunt hierbij zijn, kaarten à € 5,- verkrijgbaar aan de zaal. Ook hier geldt: op=op!

impressies van eerdere edities:
Bekijk de eerdere jaren 20142016 en 2017