Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD. Foto Joost Hoving
Volledig scherm
Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD. Foto Joost Hoving

De methoden van de boerenleiders doen me denken aan Poetin en Trump

CommentaarOok al zijn de zorgen van de boeren begrijpelijk, de methoden van hun leiders doen denken aan die van Poetin en Trump, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.

Als er nieuwe cijfers worden gepubliceerd, lijkt het alsof daarmee oude cijfers worden overschreven. Als die nieuwe cijfers ook nog  komen van een instituut met een plechtige naam als Stichting Mesdag-Zuivelfonds, geeft ze dat extra autoriteit. En als we ze dan ook nog terugzien op televisie en in advertenties in de kranten... Dus ja, is alles nu toch ineens anders, nu de cijfers van het RIVM over stikstofuitstoot door ‘nieuw onderzoek’ zijn ‘achterhaald’?

Nee, we moeten ons niet laten misleiden. Het Mesdagfonds is een belangenorganisatie van boeren en het woord zegt het al: het behartigt belangen. Daar is niks tegen, maar doe niet alsof hier onafhankelijke wetenschap is bedreven. Het zijn niet zozeer nieuwe cijfers, als wel eigen cijfers. Waar ook nog mee gegoocheld is: natuurgebieden als de Waddenzee, de Oosterschelde en het IJsselmeer zijn meegerekend, terwijl deze wateren niet stikstofgevoelig zijn en niet thuishoren in dit debat. 

Natuurlijk mag iedereen vragen stellen bij cijfers, ook als die komen van een overheidsinstantie met een solide reputatie als het RIVM. Maar vervolgens keihard roepen dat je dus gelijk hebt, op luide toon eisen dat Remkes moet opstappen, dat Rutte zijn excuses moet maken, dat hoort niet bij het Nederland dat de boeren - en wij allemaal - zeggen te koesteren. Het doet, eerlijk gezegd, meer denken aan de methode die Rusland hanteert om de rechtsgang bij MH17 te frustreren. En de methode die Donald Trump wel eens inzet: verspreid alternatieve informatie, vermom die met cijfers, wees verontwaardigd, zaai verwarring. Met als resultaat dat steeds meer mensen niet meer weten wat te geloven. Die kant moeten we in Nederland niet op. Onze boeren verdienen betere vertegenwoordigers.

Het is dan ook jammer dat CDA, VVD en Christenunie, nu zeggen dat er een hoorzitting moet komen waarin het RIVM op de boerencijfers kan reageren. Nemen deze coalitiepartijen beide berekeningen echt even serieus? In de media noemen we dat een vals evenwicht: zoals wanneer in een talkshow een anti-vaxxer tegenover een gespecialiseerde arts wordt gezet. Laat de Tweede Kamer daar ver weg van blijven.