Sjoerd Mossou.
Volledig scherm
PREMIUM
Sjoerd Mossou. © AD Sportwereld

De VAR, een onherstelbare denkfout

ColumnColumnist Sjoerd Mossou vindt dat de invoering van de VAR niet meer kan worden teruggedraaid, maar hij plaatst wel flinke kanttekeningen. ‘Absolute meetbaarheid is onmogelijk in een sport als voetbal. Een onbereikbaar ideaal. Een fata morgana.’

Quote

Betis Sevilla eiste kortgele­den opnames op uit de videokamer, na voor de zoveelste keer ‘zwaar genaaid’ te zijn.

Kort nadat Chelsea maandagavond werd benadeeld door de scheidsrechter en de VAR, verstuurde Ajax-directeur Edwin van der Sar een kort tweetje. Manchester United-speler Harry Maguire had kort daarvoor rood moeten krijgen op Stamford Bridge; een nogal duidelijk geval.

‘It can go both ways for a club’ schreef Van der Sar triomfantelijk, zonder zo’n schijtlollige emoticon ernaast, maar toch met een subtiele knipoog. Het bericht werd uitgebreid bejubeld op Twitter, vooral door Nederlanders, want die wisten allemaal meteen waar Van der Sar op doelde natuurlijk.

In november vorig jaar werd Ajax zelf nogal benadeeld op Stamford Bridge, destijds in de Champions League. Nu was Chelsea zelf een keer aan de beurt. Net goed.

Het tweetje legde opnieuw een nogal ironisch probleem bloot. De VAR, een systeem dat vele tientallen miljoenen euro’s kostte, geeft ons om de haverklap een gevoel van onverteerbaar onrecht. Gisteren bij Ajax, vandaag bij Chelsea.