Volledig scherm
Minister Dijsselbloem zal ouderen tegemoet komen als zij er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan omdat de pensioenfondsen moeten korten. © ANP

Dijsselbloem: Kabinet kijkt naar koopkracht ouderen

Het kabinet zal ouderen tegemoet komen als zij er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan omdat de pensioenfondsen moeten korten. Dat is op te maken uit de woorden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag in het tv-programma Buitenhof.

Quote

Bijna elk jaar wordt er wel aan de knoppen gedraaid om te zorgen dat het gelijkmati­ger wordt

Minister Dijsselbloem

De pensioenfondsen zitten in de problemen door de lage rentestand. Zij moeten mogelijk de pensioenen gaan verlagen. De Europese Centrale Bank verlaagde de rente onlangs opnieuw. Dijsselbloem zei dat het kabinet in augustus naar de koopkracht kijkt.

Als er uitschieters of onevenwichtigheden in de koopkrachtplaatjes zitten 'gaan we meestal wel repareren', zei de bewindsman. ,,Bijna elk jaar wordt er wel aan de knoppen gedraaid om te zorgen dat het gelijkmatiger wordt." Vorig jaar heeft het kabinet in augustus ongeveer een miljard euro uitgetrokken om de koopkracht van de ouderen te ondersteunen.

Draghi
De ECB is volgens de minister niet verantwoordelijk voor de lage rentestand. ,,Die was er al." ECB-president Mario Draghi opereert in ongebruikelijke omstandigheden, maar houdt zich aan zijn mandaat, aldus Dijsselbloem. Draghi drukt de 'rente nog iets verder omlaag' om de economie op gang te brengen. En dat heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse pensioenfondsen. ,,Wij kunnen dat op korte termijn niet verhelpen."

De opdracht van Draghi is breder dan de belangen van de Nederlandse pensioenfondsen, aldus de minister. ,,Dat is wel pijnlijk voor ons, maar dat is zijn taak."

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (10%)
  • Daphne (6%)
  • Sophia (49%)
  • Emma (34%)
15196 stemmen