Het hoofdkantoor van Alliade in Heerenveen
Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Alliade in Heerenveen © Google Maps

'Directeuren fraudeerden met miljoenen thuiszorginstelling'

UpdateEen directeur en een ex-directeur van thuiszorgorganisatie Alliade hebben namens de organisatie voor miljoenen euro's opdrachten gegeven aan door henzelf opgezette bedrijven. Dat meldt RTL Nieuws. Alliade laat een extern onderzoek doen naar de financiële handel en wandel van directeuren van het bedrijf, maar houdt vol de wet niet te overtreden.

Er worden in naam van Alliade verschillende opdrachten uitgevoerd door de zogenaamde Freya Groep. Die groep bestaat uit een aantal door de twee directeurs opgerichte zorgbedrijven.

Een voorbeeld hiervan is dat er cliënten van Alliade, soms zonder dat zij dat zelf weten, worden ondergebracht bij de Freya Groep. Deze constructie bracht in 2014 730.000 euro in het laatje. Namens Alliade werden ook zzp'ers, loodgieters en schoonmakers ingehuurd bij de Freya Groep. Ook ontvangt de groep elk jaar 2 ton voor de huur van kantoorruimte.

Er is ook subsidie bij de twee directeurs terechtgekomen. Door middel van een constructie waarbij verstandelijk beperkte jongeren ondergebracht werden bij een opvanghuis van de groep verdween er ongeveer een ton aan gemeenschapsgeld.

Quote

In 2008 zijn de bevoegdhe­den van de directeu­ren duidelijk vastgelegd

Verklaring Alliade

Sterk verbonden met succes
In 2008 nam Alliade het zorgbedrijf Zorgkompas over en benoemde de twee oprichters daarvan tot directeur. In een verklaring laat Alliade weten: ,,Die twee ondernemers waren sterk verbonden met het succes ervan. Om die reden is destijds besloten om hen tot begin 2017 als directeur aan boord te houden. Daarbij zijn de bevoegdheden van de directeuren duidelijk vastgelegd."

Volgens Alliade wordt de wet niet overtreden. De thuiszorginstelling start wel een extern onderzoek naar de manier van werken. ,,Mochten uit dit onderzoek conclusies naar voren komen die we niet hadden voorzien, dan zullen we waar nodig onze werkwijze aanpassen'', aldus het bedrijf. De externe commissie voor het onderzoek moet nog worden aangesteld.

De raad van toezicht van Alliade ziet ook geen reden om op te treden: ,,Er is steeds gebleken dat Alliade het zelf niet beter of goedkoper kon en dat een andere werkwijze tot hogere kosten zou leiden. Dit is een samenwerking die gunstig heeft uitgepakt."

  1. LIVE | Indiase apen aan de haal met bloedmonsters, Merkel wil niet naar Trump voor G7

    LIVE | Indiase apen aan de haal met bloedmon­sters, Merkel wil niet naar Trump voor G7

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.

Poll

Ga jij maandag direct het terras op?

Ga jij maandag direct het terras op?

  • Ja natuurlijk! Kan niet wachten (12%)
  • Nee, ik kijk eerst de kat uit de boom (20%)
  • Nee, ik ga de komende tijd helemaal niet (67%)
5394 stemmen