Volledig scherm
Reizigers op het perron op Utrecht Centraal krijgen regelmatig de voice-over van de NS te horen © anp

Dit is de vrouw die je op elk NS-station hoort

Ze werd al eens uitgeroepen tot meest irritante stem en ze is iedere dag te horen op perrons in heel Nederland. Toch weet bijna niemand hoe ze eruit ziet: de voice-over van de NS. Maar nu is er een filmpje opgedoken waarin het gezicht bij de stem te zien is.

Quote

De NS wilde graag een vrouwen­stem.

Tuffie Vos, voice-over

In een video die woensdag op Facebook werd geplaatst, spreekt de voice-over, Tuffie Vos, een bericht in voor haar taalcoach, Buffi Duberman. Die wilde haar volgers graag laten zien aan wie ze les geeft.

Voor het filmpje zet Vos haar bekende stem op en zegt: ,,Dames en heren, de intercity naar Buffi Duberman vertrekt over 10 minuten."

My moment of glory

I love my clients so much. Especially when they do incredible things like this. YES, she's the real voice from the Dutch Railway. Yes, she's also the voice of Robijn, Magnum, and so many other things we know and love. And (OMG YES!) her name is Tuffie. For real. And I love her. (Even before she did this.) :))) #mymomentofglory #tuffievosFTW

Geplaatst door Buffi Duberman op dinsdag 8 maart 2016

Mensen die weleens de trein pakken, zullen het geluid direct associëren met vertragingen, storingen en werkzaamheden. Vos vertelt dat haar stem wordt gebruikt voor de negatieve mededelingen die op de perrons worden omgeroepen. 

,,De NS wilde graag een vrouwenstem", zegt ze. ,,Uit onderzoek blijkt dat die geschikter zijn om vervelende berichten over te brengen. Daarnaast is mijn stemgeluid erg neutraal."

Heel precies
Vos laat weten dat ze niet iedere dag op een station zit om mededelingen om te roepen. De opdracht die ze voor de NS deed, dateert al weer van zeventien jaar geleden. ,,Ik heb toen twee dagen lang heel veel woorden ingesproken. Al die verschillende zinsdelen worden achter elkaar gezet door een computer."

,,Het moest allemaal heel precies", vertelt de voice-over. ,,De berichten moeten ook nu nog natuurlijk klinken. Bij ons is dat goed gelukt. Maar ik kan bijvoorbeeld echt niet naar het navigatiesysteem in mijn auto luisteren. Dat is zó slecht ingesproken."