Volledig scherm
© afp

Dit is de vrouw van deze iconische foto na aanslag Brussel

Het is misschien wel de meest iconische foto van vlak na de aanslag op het vliegveld van Brussel. Het beeld van twee dames, verslagen tussen het puin, ging in rap tempo de wereld over en staat woensdag op de voorpagina van het AD. Het is inmiddels bekend wie er rechts op de foto staat. Het gaat om stewardess Nidhi Chaphekar van Jet Airways.

De explosies veroorzaakten enorme schade en veel slachtoffers.
Volledig scherm
De explosies veroorzaakten enorme schade en veel slachtoffers. © afp
Quote

Ze was in shock, sprakeloos. Ze huilde niet. Ze keek met angst in haar ogen rond

Ketevan Kardava, journaliste

Het was één van de eerste foto's die naar buiten kwam van het drama op vliegveld Zaventem. Eén blik was genoeg om de ernst van de explosies in te zien. Een dame tussen de glasscherven, opengereten kleren, haar gezicht en haar bedekt met betongruis en bloed dat over haar voorhoofd stroomt.

De Indiase stond op het punt om zich bij de rest van haar bemanning te voegen voor een vlucht naar Newark in de Verenigde Staten, toen één van de twee zelfmoordterroristen zichzelf opblies.

Buiten levensgevaar
Nidhi werkte de afgelopen vijftien jaar voor de Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways. ,,Volgens haar familie doet ze het goed in het ziekenhuis. Ze zijn nog niet in staat geweest om haar te spreken, maar de Indiase ambassade heeft bevestigd dat ze buiten levensgevaar is", vertelt een bron aan de Britse krant The Sun. ,,We zijn zo dankbaar dat ze deze verschrikkelijke tragedie heeft overleefd."

Jet Airways, gevestigd in Mumbai, vertelt dat de stewardess wachtte op een vlucht van Brussel naar Newark die om 10.15 uur zou vertrekken. ,,We weten niet precies hoe erg haar verwondingen zijn. We weten dat ze in het ziekenhuis is en medische zorg krijgt."

Op het Brusselse Beursplein worden met krijt leuzen en boodschappen van steun en liefde geschreven, bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Hiermee tonen mensen hun solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.
Volledig scherm
Op het Brusselse Beursplein worden met krijt leuzen en boodschappen van steun en liefde geschreven, bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Hiermee tonen mensen hun solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. © anp
Quote

Ik hoop dat het goed gaat met haar. Ik hoop echt dat ze al deze moeilijkhe­den overwinnen

Ketevan Kardava, journaliste

Stof en rook
De iconische foto werd gemaakt door een journaliste van de Georgische publieke omroep, Ketevan Kardava. De correspondente was op weg naar Genève om verslag te doen van gesprekken tussen Rusland en haar land van herkomst, Georgië, toen de eerste bomgordel af ging. ,,Deuren en ramen vlogen open", vertelt ze aan Time. ,,Overal was stof en rook. Om mij heen lagen tientallen mensen zonder benen, onder het bloed."

Kardava keek als eerste naar haar eigen benen. ,,Ik kon niet geloven dat ik ze nog steeds had. Ik was in shock. Ik wilde naar een veilige plek, maar ik wilde ook foto's nemen. Als journaliste was het mijn plicht om dat te doen en de wereld te laten zien wat er gaande was. Ik kon ze niet helpen."

Haar eerste foto was die van stewardess Nidhi. ,,Ze was in shock, sprakeloos. Ze huilde niet. Ze keek met angst rond." Kardava maakte de foto, zonder te vragen wie de vrouw was. ,,Ik hoop dat het goed gaat met haar. Ik hoop echt dat ze al deze moeilijkheden overwint."

Bij de aanslagen in Brussel kwamen 34 mensen om het leven, bijna 200 mensen raakten gewond. Het aantal slachtoffers op het vliegveld steeg woensdagmorgen naar 15.