Volledig scherm
De Tweede Kamer bespreekt dinsdagavond of de proef moet worden uitgebreid © thinkstock

'Door flexibele lestijden krijgt mijn kind meer aandacht'

Je kind naar school brengen wanneer het jou uitkomt, zelfs tijdens de officiële schoolvakanties? Het zou over een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld kunnen zijn. De Tweede Kamer praat dinsdagavond over het uitbreiden van een experiment met flexibele lestijden. Diverse scholen en ouders zijn al positief.

Quote

Wij zijn zelf echte avondmen­sen, dus dan is het fijn dat we de kinderen op hun moment kunnen brengen

Marlies Groen
Volledig scherm
Leerlingen van Casa werken in de tuin

Sinds 2011 experimenteren elf Nederlandse scholen met flexibele lestijden. De deelnemende scholen hoeven zich niet te houden aan de vijfdaagse schoolweek en ook de officiële schoolvakanties gelden er niet. Zolang de kinderen hun uren maar maken. Staatssecretaris Dekker zou de proef graag verlengen, om zo meer inzicht te krijgen in de vraag of het concept ook op andere scholen zou kunnen worden toegepast.

Montessorischool Casa in Pijnacker doet als een van de elf mee aan de proef met flexibele lestijden. Directeur-bestuurder Karin Keizer vertelt: ,,We zijn in 2011 begonnen als een nieuwe school, met een nieuw concept. Naast tweetalig onderwijs en een stukje pedagogische begeleiding horen daar ook flexibele lestijden bij."

Jaartotaal
Bij Casa is het mogelijk om 50 weken per jaar naar school te gaan, ook in de zomervakantie. Alleen rond Kerstmis is de school twee weken dicht. Naast de gewone vijf dagen kunnen kinderen ook twee, drie of vier langere dagen naar school komen, om zo toch hun jaartotaal van 940 uur te halen.

Marlies Groen heeft drie kinderen van 6, 9 en 11 die momenteel onderwijs volgen bij Casa. Ze is erg positief over de mogelijkheden: ,,Wij zijn zelf echte avondmensen, dus dan is het fijn dat we de kinderen op hun moment kunnen brengen. Bovendien is het fijn om vakantie te kunnen nemen wanneer jij daar aan toe bent."

Combineren
Groen werkt als freelance consultant in de IT. Dat kan ze dankzij de flexibiliteit goed combineren met de schooltijden van haar kinderen: ,,Ze gaan op maandag en dinsdag twee lange dagen naar school, van 9.00 tot 18.00 uur. Op de overige dagen haal ik ze al om 14.00 uur op."

Quote

Wij zien veel blije en gelukkige kinderen en het is ook voor ouders fijn

Karin Keizer

De kinderen van Groen gaan ook tijdens de reguliere schoolvakanties naar school. Omdat Casa naast de flexibele tijden ook een standaard lesrooster aanbiedt, is het dan een stuk rustiger op school. Groen: ,,Dan is er meer aandacht voor mijn kinderen. Die hebben dan ook helemaal niet het idee dat het vakantie is. Voor hen is het pas vakantie als wij met z'n allen op vakantie gaan."

Val
Volgens Groen schuilt in die vakanties ook het gevaar van de flexibele lestijden: ,,Je kunt als ouder in de val lopen van te weinig vakantie opnemen. Dat blijft wel de verantwoordelijkheid van de ouders. Maar ik merk dat mijn kinderen kribbig worden wanneer ze te veel weken geen vakantie gehad hebben. Dan is het er echt tijd voor."

Net als Groen ziet ook Keizer veel voordelen bij de flexibele lestijden. ,,Wij zien veel blije en gelukkige kinderen en het is ook voor ouders fijn." De school heeft inmiddels een wachtlijst voor het flexibele onderwijs. Groen gaat zelfs nog een stap verder en zou het concept ook graag in het voortgezet onderwijs terugzien.

Meer duidelijkheid
Voor het zover is, praat de Tweede Kamer dinsdagavond eerst over de voortzetting van het experiment. In de afgelopen jaren heeft dat nog niet genoeg duidelijkheid gegeven over de effecten van flexibel onderwijs.

Uit een eerste rapport van de Inspectie van het Onderwijs bleek dat de leerlingen op sommige van de deelnemende scholen minder goed zouden presteren. Het is echter onduidelijk of dat te maken heeft met de flexibele lestijden. Volgens Dekker is het ook nog veel te vroeg om conclusies te kunnen trekken. Door de proef te verlengen tot de zomer van 2018, ook bij Casa, zou er meer inzicht moeten komen over de vraag of flexibel onderwijs op meer scholen zou kunnen worden toegepast.

Volledig scherm
Staatssecretaris Sander Dekker © ANP
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
26'
0-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo ExcelsiorEXC
14:30
FC EmmenEMM
away logo
home logo De GraafschapGRA
16:45
FC UtrechtUTR
away logo