Dronebeelden tonen wat er nog over is van Palmyra

VideoEen Russische drone heeft op beeld vastgelegd hoe Palmyra eruitziet nadat Syrische regeringtroepen IS uit de stad konden verdrijven. De schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen. De meeste van de oudheidkundige schatten die door de jihadi's zijn vernield, kunnen wellicht worden hersteld. De antieke stad ,,zal er weer uitzien zoals voorheen", aldus het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Ondanks de vernielingen aan het werelderfgoed zegt hoofd-historicus Maamoun Abdelkarim aangenaam verrast te zijn door de zo goed als intacte staat van heel wat monumenten, zoals de Agora, de baden of het Romeins theater. ,,We hadden ons op erger voorbereid. Maar het algemene beeld is in goede staat", aldus Abdelkarim.

Schade
IS heeft ook heel wat schade aangericht. Onder meer de tweeduizend jaar oude tempels van Bêl en Baalshamin, de twee mooiste tempels van Palmyra, zijn met explosieven opgeblazen door de terreurgroep. Volgens Abdelkarim zal met Unesco worden gepraat over middelen om de tempels weer op te bouwen.

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschuwing voor mogelijke pandemie
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschu­wing voor mogelijke pandemie

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.