Volledig scherm
© getty

'Duitse geheime dienst verwacht aanslag van IS'

Islamitische Staat wil aanslagen plegen in Duitsland. Dat zegt het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BfV, Hans-Georg Maassen, zondag in de Duitse krant Welt am Sonntag. Hij noemt de veiligheidssituatie in het land 'zeer ernstig', maar voegt er wel aan toe dat de dienst niet op de hoogte is van concrete plannen.

Quote

Op dit moment kennen we geen concrete plannen voor terroristi­sche aanslagen in Duitsland

Hans-Georg Maassen

IS publiceerde afgelopen dinsdag een nieuwe video waarin gesuggereerd wordt dat er na Brussel en Parijs nieuwe aanslagen zullen volgen in het westen. Daarbij worden Londen, Berlijn en Rome genoemd als mogelijke doelwitten. Maassen zegt dat IS aanslagen wil plegen tegen Duitsland en Duitse belangen, maar voegde toe: ,,Op dit moment kennen we geen concrete plannen voor terroristische aanslagen in Duitsland."

Aanslagen verijdeld
Hij zei dat de propaganda van Islamitische Staat zich vooral richt tot hun eigen aanhangers en hen aanzet om zelf aanslagen te plegen in Duitsland. Maassen zegt dat verschillende teruggekeerde Syriëstrijders worden gelinkt aan plannen om aanslagen te plegen en waarschuwt voor het 'giftige' gevaar van de Duitse jihadi's.

Hij zegt dat zijn land tot dusver één grote aanslag heeft kunnen verijdelen, dankzij goed werk van de veiligheidsdiensten en een portie geluk, waaronder het niet goed functioneren van ontstekingsmechanismes. In 2014 werd een radicale Duitse Islamist beschuldigd van het plaatsen van een pijpbom -die nooit ontplofte- in het treinstation van Bonn in 2012. In 2006 kwamen ook al twee bomkoffers van radicale Islamisten in treinen in Keulen niet tot ontploffing.

1.100 risicogevallen in Duitsland
Op de vraag hoeveel gevaarlijke Islamisten er zijn in Duitsland, antwoordde Maassen dat er ongeveer 1.100 Islamisten een potentieel gevaar vormen.

Hij voegde er ook aan toe dat er ongeveer 300 pogingen bekend zijn waarbij Salafisten en andere Islamisten manschappen proberen te recruteren bij vluchtelingen. ,,Ik ben met name bezorgd over de vele niet-begeleide minderjarigen, een groep die bewust wordt opgezocht", Aldus Maassen. ,,Ik zie in deze pogingen een enorm hoog risico op radicalisering."