Duurzaam genieten van paling bij Rijpelaal
RijpelaalDuurzaamheid staat voorop bij palingkwekerij en rokerij Rijpelaal in Helmond. Het hele bedrijf is in 2017 duurzaam gerenoveerd. Er liggen zonnepanelen op het dak en het hele bedrijfspand wordt nu verwarmd met restwarmte van de kwekerij. Ook de paling van Rijpelaal is natuurlijk duurzaam en verantwoord gekweekt. Al vanaf het begin van de oprichting is Rijpelaal aangesloten bij het duurzaam palingfonds, DUPAN.
Paling is een heerlijke vissoort en supergezond door het hoge percentage omega-3. Artsen raden aan vette vis te eten om weerstand op te bouwen tegen corona. Toch aarzelen mensen soms om paling te eten, omdat ze denken dat paling een bedreigde diersoort is. Dat was in het verleden inderdaad het geval. Het aantal palingen liep in de jaren tachtig van de vorige eeuw enorm terug. Daarop reageerden de Europese landen met beschermende maatregelen in de Aalverordening: het Aalherstelplan. Dat werd in Nederland ingevoerd in 2009. Sindsdien is er door de palingsector samen met de overheid keihard gewerkt aan het herstel van de paling.
Klein wonder
Daardoor gaat het gelukkig weer de goede kant op met dit bijzondere dier. Wetenschappers onder leiding van palingexpert Willem Dekker presenteerden vorig jaar de nieuwste cijfers over de toename van jonge paling. “Sinds 2011 neemt de hoeveelheid jonge paling jaarlijks met 8,5 procent toe. Een risico op uitsterven is dan ook absoluut niet aan de orde.” Er moet nog wel het nodige gedaan worden om alle maatregelen in het Aalherstelplan uit te voeren. Maar de inspanning van veel landen, waaronder Nederland, zijn tot nu toe heel succesvol. We hebben daarmee een klein wonder verricht, stellen de wetenschappers. Aan dat kleine wonder heeft de palingsector hard meegewerkt, door het oprichten van de Stichting Duurzaam palingfonds, DUPAN, die zich inzet voor het verbeteren van de palingstand.
De wilde paling is dus niet meer met uitsterven bedreigd, maar wordt nog wel beschermd. Dat betekent dat de vangst aan strenge voorschriften gebonden is. De paling die je bij Rijpelaal koopt is natuurlijk afkomstig uit de eigen kwekerij. Eigenaar Paul Meulendijks. “Alleen de babypalinkjes, de glasaaltjes, die wij gebruiken voor de kweek worden in het wild gevangen, omdat het nog niet mogelijk is die zelf te kweken. Maar ook de vangst van glasaal gebeurt volgens strenge regels, om de wilde paling te beschermen. Jaarlijks mag er maar een vooraf vastgestelde hoeveelheid gevangen worden. Daar wordt streng op gecontroleerd.”
Meer weten over onze eigen kwekerij? Bezoek onze website. Ook hebben wij een palingrokerij. Daar kun je hier meer over lezen.
Het mysterie van de paling
De paling is een mysterieus dier: wetenschappers over de hele wereld weten niet precies hoe de levenscyclus van de paling in elkaar zit. Pas in 1930 ontdekte een Deense wetenschapper grote hoeveelheden minuscule babypalingen in de Sargassozee. Sindsdien wordt ervan uitgegaan dat de paling zich daar voortplant. Palingen worden daar geboren en drijven met de zeestromingen mee naar de Europese wateren. De overgrote meerderheid overleeft dat niet: die worden onderweg opgegeten door andere vissen. De ongeveer tien procent die het wel redt tot aan de kusten van Europa zwemt als kleine aaltjes de Europese rivieren op, waar ze een groot deel van hun leven doorbrengen in zoet water. Pas als ze volwassen worden en zich willen voortplanten, ze zijn dan tussen de drie en vijftien jaar oud, zwemmen ze terug naar de Sargasso zee. Bij hun terugtocht naar zee komen de palingen heel veel obstakels tegen, zoals sluizen, dammen en gemalen. Als glasaaltje konden ze daar makkelijk doorheen, met een volwassen formaat gaat dat niet meer. Veel palingen vinden de dood in gemalen of kunnen nergens naartoe. Gelukkig worden er op veel plaatsen vispassages aangelegd en andere visvriendelijke aanpassingen gedaan. Ook helpen stichting DUPAN en de palingvissers elk jaar met verschillende acties ‘Paling over de dijk’. De palingen worden daarbij voor een niet doorgankelijke plaats, bijvoorbeeld een sluis, in fuiken gevangen en aan de andere kant weer in het water gezet. Zo wordt de paling beschermd en geholpen.
Herstelplan
Jonge palinkjes worden sinds tien jaar eveneens in grote hoeveelheden ieder jaar uitgezet in de Nederlandse wateren, als onderdeel van het Aalherstelplan. Ook Rijpelaal doet daaraan mee. Paul Meulendijks: “Van de totale hoeveelheid glasaal die wij inkopen voor onze kwekerij, gaat zo’n twintig procent terug in de natuur. Dat zijn er zo’n 300.000. Die verzorgen we eerst hier in de kwekerij tot ze ongeveer 10 gram zijn. Dan zijn ze weerbaarder en is hun overlevingskans veel groter.”
Help de paling door paling te eten!
Als je paling koopt met het blauwe ESF logo, help jij ook mee aan het voortbestaan van de paling. Van elke verkochte paling gaat namelijk een deel van de opbrengst naar het Eel Stewardship Fund. Met geld uit het fonds wordt uitzetten van glasaal en Paling Over De Dijk betaald. Ook wordt het ESF gebruikt voor onderzoek, samen met internationale universiteiten. Rijpelaal en de andere bij het ESF aangesloten bedrijven dragen een vast percentage van de opbrengst af aan het fonds. Met de aankoop van paling met het ESF logo help je mee aan het herstel van de palingstand. Je kunt dus zorgeloos genieten van paling!
Voor palingrecepten kun je hier onze website bezoeken
Meer weten over ons bedrijf of paling bestellen? Bezoek onze pagina palingkopen.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.