Volledig scherm
Dit heeft ECB-president Mario Draghi donderdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. © anp

ECB verlaagt rente onverwacht naar 0 procent

UpdateDe Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente nog verder verlagen. Ook pompt de bank voortaan 80 miljard euro per maand in de Europese economie. Die maatregelen moeten de groei van de economie aanjagen en daarmee op termijn de inflatie.

Wellink: kamikazepiloten ECB gaan te ver

De Europese Centrale Bank (ECB) gedraagt zich als een kamikazepiloot en gaat veel te ver in zijn strijd tegen deflatie. Dat zei oud-centralebankpresident Nout Wellink donderdag in het tv-programma Nieuwsuur. Wellink reageerde op de stappen die de ECB eerder op de dag zette in een poging de matige groei en inflatie in de eurolanden aan te jagen. Volgens de voormalige topman van De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de ECB de verkeerde diagnose voor de situatie in de eurozone en wordt daardoor het verkeerde medicijn toegediend. ,,De ECB gaat echt te ver'', stelde Wellink. ,,Ze vechten tegen deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Maar daarvan is geen sprake.'' Hij vergeleek de centrale bank onder leiding van Mario Draghi met een kamikazepiloot. ,,Die gaat ook recht op zijn doel af, zonder rekening te houden met de neveneffecten.'' Wellink wees op de spaarrente, die bijzonder laag is door het ruime monetaire beleid van de ECB. ,,Spaarders worden onzeker, terwijl het beleid juist vertrouwenwekkend zou moeten zijn. Bovendien worden de verdienmodellen van pensioenfondsen en verzekeraars onderuit gehaald.''

De belangrijkste verrassing van ECB-president Mario Draghi was de verlaging van de herfinancieringsrente naar 0 procent. Dat betekent dat banken nu gratis kunnen lenen bij de ECB. Daar staat weer tegenover dat banken die geld stallen bij de ECB daar nu 0,4 procent rente over moeten betalen. Dat was 0,3 procent. Daarnaast heeft Draghi het opkoopprogramma van staatsleningen verhoogd van 60 miljard naar 80 miljard euro per maand.

De ECB hoopt dat de lage rente tot meer vraag naar krediet leidt. Dat moet weer tot hogere economische groei leiden en de inflatie aanwakkeren. De inflatie is veel te laag in de ogen van de ECB. Beleggers toonden zich blij verrast door de maatregelen. De beurzen in Europa schoten omhoog. De euro daalde in waarde tegenover de dollar.

Goedkoper lenen
De renteverlaging maakt lenen, bijvoorbeeld een hypotheek, goedkoper. Voor de spaarder is het slecht nieuws. Die krijgt straks nog minder rente over zijn spaartegoed.

Een lage rente is ook slecht nieuws voor de pensioenen. Hoe lager de rente, hoe groter de kans op kortingen. Verhoging van de pensioenen is sowieso van de baan door de lage rente.

Lang laag
De rente blijft nog heel lang heel laag, zie Mario Draghi donderdag in een toelichting op de verrassende renteverlaging.

De rente blijft nog 'geruime tijd' op het huidige lage niveau of op een nog lager peil, zei Draghi. Hij voegde daaraan toe dat die periode zeker aanzienlijk langer zal duren dan de periode waarin de ECB obligaties opkoopt bij banken. Dat programma loopt vooralsnog tot maart volgend jaar.

Met de verlaging van donderdag lijkt de rente voorlopig het dieptepunt te hebben bereikt, gaf Draghi verder aan. ,,Op basis van de huidige inschattingen voorzien we geen verdere verlagingen'', stelde hij. De ECB zal zich, zo nodig, meer richten op andere maatregelen om de inflatie en de economische groei te stimuleren.

Wall Street onbewogen na ECB-spektakel

De beurzen op Wall Street zijn donderdag zonder grote uitslagen gesloten. Net als in Europa was het aanvankelijke enthousiasme over de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de ECB van korte duur.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde nagenoeg onveranderd op 16.995,13 punten. De brede S&P 500 sloot ook vlak, op 1989,57 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent achteruit naar 4662,16 punten.

Voorbeurs zorgde de ECB voor spektakel door al zijn rentetarieven te verlagen en de opkoop van obligaties uit te breiden. Daarnaast kunnen banken geld toe krijgen als ze geld lenen bij de ECB om hun eigen kredietverlening op te voeren. In Europa en op Wall Street verdween de euroforie hierover echter al snel, door de zorg dat de ECB hiermee zijn instrumenten om de groei en inflatie aan te jagen heeft opgebruikt.

Daarnaast woog de verdere daling van de olieprijs op de beurs. Amerikaanse olie werd bijna 1 procent goedkoper bij 37,95 dollar per vat, mede doordat er weinig schot lijkt te zitten in de plannen van de OPEC om de olieproductie te bevriezen.

Twitter zakte 6 procent in het rood. Volgens The Wall Street Journal wil het internetbedrijf zijn salarissen verhogen om te voorkomen dat talentvolle medewerkers hun heil elders zoeken.

De Dow Jones werd aangevoerd door farmaceut Merck, chipfabrikant Intel en olieconcern Chevron. Zij wonnen ruim 1 procent. Chemiebedrijf DuPont sloot de rij met een min van 2 procent.

Bij de kleinere bedrijven werd Dollar General bijna 11 procent meer waard. De keten van goedkope winkels presenteerde betere jaarcijfers dan verwacht.

Amerikaanse beleggers kregen voorbeurs nog een meevallend cijfer over de uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten. Die zijn vorige week gedaald naar het laagste niveau in vijf maanden.

De euro was met 1,1185 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Vlak na het rentebesluit van de ECB zakte de euro nog tot 1,0822 dollar.