Een nieuwe Rembrandt? Die ziet er zo uit!

VideoWat als er na jaren weer een nieuwe Rembrandt opduikt? Hoe zou het schilderij van de wereldberoemde Hollandse meester er dan uit zien? Met behulp van gloednieuwe technologie en ruim 150 gigabyte aan data weten we het. Op 'The Next Rembrandt' staat een man. Eentje met een snor, een witte kraag en een hoed.

Quote

Een robotarm kan nooit wat een mensenhand kan, en zeker niet wat de hand van Rembrandt kon.

Bas Korsten, Creative Director JWT Amsterdam
Volledig scherm
Het schilderij bestaat in totaal uit 148 miljoen pixels, gebaseerd op 168.263 schilderijonderdelen © The Next Rembrandt

Het eindresultaat is dinsdagmorgen in Amsterdam onthuld en toont aan wat de techniek van nu kan toevoegen aan ons eeuwenoude werelderfgoed. Het schilderij, dat niet zou misstaan in een eregalerij in het Rijksmuseum, is opgebouwd uit dertien lagen en volledig onttrokken aan technologie. Aan het geprinte kunstwerk is geen kwast te pas gekomen.

De eeuwenoude schilder lijkt daarmee in 2016 weer tot leven gewekt. Het project, dat in totaal 18 maanden in beslag nam, is uniek in de wereld. Nog nooit is met behulp van algoritmes en gezichtsherkenning iets geproduceerd wat daadwerkelijk zou kunnen hebben bestaan. Het schilderij bestaat in totaal uit 148 miljoen pixels, gebaseerd op 168.263 schilderijonderdelen.

Eenvoudig was de totstandkoming van de nieuwe Rembrandt niet. Bas Korsten, creative director van reclamebureau J. Walter Thompson Amsterdam bedacht het concept. ,,Ik wilde eerst werken met een robotarm, die de penseelstreken van Rembrandt zou overnemen. Maar een robotarm kan nooit wat een mensenhand kan, en zeker niet wat de hand van Rembrandt kon. Uiteindelijk heeft een 3D-printer het overgenomen en zijn we met verschillende lagen gaan werken om diepte en textuur aan te brengen".

Quote

Het is een lange weg geweest, en we hebben ons wel eens afgevraagd: Hoe mooi gaat het uiteinde­lijk worden? Nou. Zo mooi dus

Tjitske Benedictus, hoofd sponsoring ING

Gezichtsbeharing 
Om de data te verzamelen zijn in samenwerking met Microsoft, het Rembrandthuis, het Mauritshuis en de TU Delft 346 Rembrandt-schilderijen gescand met een op maat gemaakte 3D-scanner. Samen met ingeschakelde Rembrandtexperts is alle data 'op een hoop gegooid' om er uiteindelijk één schilderij uit te destilleren. Met de data kon antwoord worden gegeven op vragen als: Hoe schildert Rembrandt een neus? Hoe komt een oog tot stand? En: Wat hebben mensen aan? Kijkt de persoon op het schilderij naar links of naar rechts, en hoe zit het met de gezichtsbeharing? 

Het uiteindelijke resultaat is een Kaukasische man tussen de dertig en veertig jaar oud, met een snor, zwarte kleding met een witte kraag en een hoed. De man kijkt naar rechts.

Koopman
,,Een marktkoopman", zo ziet Tjitske Benedicuts hem voor zich. Namens ING is zij nauw betrokken bij het project. ,,Ik heb erg naar deze dag uitgekeken. Het is een bijzonder project waar we trots op zijn. Het is een lange weg geweest, en we hebben ons wel eens afgevraagd: Hoe mooi gaat het uiteindelijk worden? Nou. Zo mooi dus", zegt ze trots. 

Naast het produceren van iets unieks, grotendeels ontstaan vanuit een dosis gezonde nieuwsgierigheid, is het project ook bedoeld om mensen meer te leren over Rembrandt. ,,Dit schilderij heeft de potentie om wereldberoemd te worden. Rembrandt is natuurlijk van alle tijden, maar op deze manier proberen we hem ook écht deel uit te laten maken van de huidige tijd, met al haar kansen en mogelijkheden", aldus Korsten. 

Waar The Next Rembrandt uiteindelijk te zien zal zijn, wordt nog bekend gemaakt.