Aangeboden door Gemeente Den Haag
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Gemeente Den Haag

Eenzaamheid kent veel gezichten, wie ken jij?

Gemeente Den HaagMeer dan de helft van de volwassen inwoners van Den Haag voelt zich eenzaam. Eenzaamheid is niet altijd zichtbaar, maar komt voor in alle lagen van de bevolking. Jong of oud, alleenstaand of in een relatie, westers of niet-westers, student, huisvrouw of carrièremaker. Het is een probleem van iedereen. Voor sommige mensen is het enige contact het praatje met de caissière in de supermarkt. Anderen lijken een vol sociaal leven te hebben, maar voelen zich toch eenzaam. Er is een grote kans dat ook jij eenzame mensen kent.

Bestrijden én voorkomen van eenzaamheid

De gemeente Den Haag wil eenzaamheid voorkomen en bestrijden. Onder de naam ‘Eerste Hulp Bij Eenzaamheid voert zij komende tijd campagne in de stad. Met de slogan ‘Eenzaamheid kent veel gezichten, wie ken jij?’ roept de gemeente alle bewoners, ondernemers en organisaties in de stad op om aandacht te hebben voor die ene buurman, die oudere dame of die jonge gamer die toch wel vaak thuis zit. Met een klein gebaar kan iedereen een leven veranderen. 

Gevaar voor de gezondheid

Eenzaamheid is niet altijd makkelijk te herkennen. Wel zijn er bepaalde kenmerken. Zo kunnen eenzame mensen neerslachtig zijn of zichzelf en hun omgeving verwaarlozen. Op termijn kunnen eenzame mensen last krijgen van gezondheidsproblemen zoals depressies, verslaving, slaapstoornissen of hart- en vaatziekten.

Volledig scherm
© Gemeente Den Haag

Het is daarom een topprioriteit van wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal om eenzaamheid te voorkomen en bestrijden: “Eenzaamheid is een groot probleem dat aan de buitenkant vaak niet zichtbaar is. Het is tijd om eenzaamheid een gezicht te geven en het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Eenzaamheid is geen keuze en niet iets om je voor te schamen. Het is een groeiend probleem dat we met z’n allen moeten en kúnnen oplossen.”

Wat kan jij doen?

Dit is jouw kans om het verschil te maken. Op de campagnewebsite www.ehbe.nl staan tips om in gesprek te gaan en organisaties die daarbij kunnen helpen. De eerste stap kan best moeilijk zijn, maar samen een kopje koffie drinken is een goed begin. Als je meer wilt doen, kun je ook buddy of gangmaker worden bij een ‘Lief en Leedstraatje’. Elke bijdrage is waardevol en belangrijk. Samen werken we aan een leefbaar en gezond Den Haag. De stad waar iedereen meedoet en zich thuis voelt.

‘De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’