Volledig scherm
Taymour El-Sobky © Videostill Al-Nahar TV

Egyptenaar in cel na opmerking 'ontrouwe vrouwen'

Een prominente Egyptische facebookgebruiker is zaterdag veroordeeld tot drie jaar cel met dwangarbeid, nadat hij op televisie had gezegd dat veel getrouwde vrouwen in het land ontrouw zijn.

Quote

Dertig procent van de Egyptische vrouwen is bereid tot immorali­teit, ze kunnen alleen niemand vinden om hen aan te moedigen

Taymour el-Sobky

Taymour el-Sobky werd vorige maand aangehouden en beschuldigd van smaad tegen de Egyptische vrouwen en het aantasten van hun eerbaarheid.

,,Dertig procent van de Egyptische vrouwen is bereid tot immoraliteit, ze kunnen alleen niemand vinden om hen aan te moedigen'', had hij gezegd. Sobky heeft een facebookpagina met de titel ,,Dagboek van een lijdende echtgenoot'', die door een miljoen mensen wordt gevolgd.

Sobky suggereerde met zijn commentaar dat de gearrangeerde huwelijken in het traditionele zuiden van het land het probleem van ontrouw vergroten, omdat vrouwen daar trouwen met mannen die ze helemaal niet kennen.

Excuses
Het interview vond al twee maanden geleden plaats, maar de zaak kwam aan het rollen toen een clip van het interview op internet verscheen. Sobky werd daarna via sociale media massaal aangevallen op zijn uitspraken, meldt Daily News Egypt.

Sobky liet daarna weten niks dan respect te hebben voor Egyptische vrouwen. Het zou niet de bedoeling zijn geweest ze te beledigen. Volgens Sobky was de betreffende opmerking uit z'n context gehaald en online gezet. 

Hoger beroep
Zijn advocaat laat weten de veroordeling verwacht te hebben, omdat de zaak vooral draait om de publieke opinie. Hij gaat wel in hoger beroep tegen de uitspraak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement