Aangeboden door VGZ
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.

“Eindelijk een hulpmiddel waarmee ik beter om kan gaan met mijn artrose”

VGZEen rondje maken op zijn toerfiets, of sleutelen aan zijn klassieke Volvo. Twee hobby’s waar René Roering (54) graag zijn vrije tijd aan besteedt. Maar door artrose in zijn knie gaat bewegen niet meer zo gemakkelijk. “Die gewrichtsslijtage heeft een behoorlijke impact op mijn dagelijkse bezigheden”, vertelt de getrouwde vader van drie kinderen. “De pijn in mijn knie is soms ondraaglijk.”

Volledig scherm
René Roering (54) © VGZ

Het begon ooit met een ritje op zijn bromfiets. Op zijn zestiende reed René op zijn trouwe tweewieler over een bospad. Om een botsing te voorkomen, moest hij plotseling hard remmen. “Door het gladde wegdek slipten mijn banden. Ik viel om en nam daarbij mijn bromfiets mee. Bij de val kwam één van de trappers hard tegen mijn knie.” Het leek een onschuldige valpartij, maar René voelde dat het mis was. Het kraakbeen in zijn knie bleek flink beschadigd. Dat was het begin van veel ellende.

Onder het mes

Drie jaar na het ongeluk werd René geopereerd om het kraakbeen in zijn knie te verwijderen. De chirurg had slecht nieuws: René zou in de toekomst vaker onder het mes moeten, want op latere leeftijd kon artrose ontstaan. René: “Als jonge knaap denk je dan ‘ach, dat is nog zo ver weg. Tegen die tijd zie ik wel weer.’ Ik was verder gezond en ik had geen pijn, dus ik stond er niet bij stil.” Tot René de dertig passeerde en zijn knieklachten toenamen. Een aantal vervolgoperaties boden voor even uitkomst. Maar als René vierenveertig is, krijgt hij na de zoveelste ingreep te horen dat de arts niet veel meer kan doen.

Volledig scherm
René Roering (54) © VGZ
Quote

Met het programma van Join2Move en advies van mijn fysiothera­peut kan ik blijven fietsen met mijn zonen.

Join2Move

Artrose is onomkeerbaar. Dus bedacht René samen met zijn fysiotherapeut een plan om de gewrichtsslijtage zo veel mogelijk tegen te gaan. Ook de beweegapp Join2Move kwam ter sprake. “Ik kreeg van mijn fysio oefeningen voor thuis, maar ik kon het programma niet goed onthouden. Ook niet hoe ik de oefeningen moest uitvoeren. Dat laatste is ontzettend belangrijk. Mijn fysiotherapeut liet mij toen de app Join2Move zien. Met behulp van duidelijke animaties zie je meteen hoe je de oefeningen moet doen. Ik zette het thuis op mijn telefoon en ging direct aan de slag.”

Beweegplan op maat

Volledig scherm
de beweegapp Join2Move © VGZ

Om de dag doet René nu zijn oefeningen met de Join2Move-app. Op basis van zijn wensen heeft de app automatisch een beweegplan op maat samengesteld. “Een gebruiker krijgt een programma op basis van de manier van bewegen die hij of zij het prettigst vindt. Zwemmen, fietsen of hardlopen. Ik fiets bijvoorbeeld graag, dus krijg ik oefeningen die daar het beste op aansluiten. Het werkt heel simpel.” Een ander voordeel vindt René dat hij het beweegplan aan zijn agenda kan koppelen. “Als fulltime accountmanager ben ik veel onderweg. Met mijn volle agenda helpt zo’n functie goed. Ook krijg ik herinneringen als ik mijn oefeningen moet doen. Erg handig!” Tot slot geeft de app veel informatie over artrose. Ook dat komt René van pas. “Ik dacht veel te weten over gewrichtsslijtage, maar dat bleek tegen te vallen. Wat is artrose nu eigenlijk? Hoe beweeg ik het beste? En hoe verminder ik de klachten? Het is altijd handig om die kennis bij de hand te hebben.”

Hoop voor de toekomst

Door beter en bewuster te bewegen gaat het een stuk beter met René. Ondanks dat een nieuwe ingreep en zelfs de optie voor een kunstknie onvermijdelijk zijn, blijft René positief. “Als ik mijn oefeningen doe heb ik minder pijn en ben ik stukken flexibeler. Zolang ik het programma van Join2Move en mijn fysiotherapeut structureel volg, kan ik blijven doen wat ik graag doe.” Zoals het sleutelen aan zijn auto en de wekelijkse toertochten met zijn kinderen. “Want zeg nou zelf: het is toch heerlijk dat die jongens met hun vader kunnen blijven fietsen?”

Probeer nu ook de app Join2Move

Join2Move helpt u beter om te gaan met knie- en heupartrose. ReumaNederland en VGZ ondersteunen Join2Move. Volg het programma kosteloos via www.join2move.app/vgz.

Klik op bovenstaande afbeelding om de preview te bekijken

Uw gratis beweegboekje vol tips en weetjes

Wilt u meer en beter bewegen? Laat u inspireren door het verhaal van Els in boekje ‘Ouder? Wijzer Bedoel je...!’ van VGZ. Els geeft een kijkje in haar leven, en vertelt hoe ze de bekende ‘kwaaltjes’ met beweging tegengaat. U leest ook over praktische beweegtips, feitjes én nieuwe handigheidjes.

‘De journalisten van DPG Media zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’