Volledig scherm
Erdogan © AP

'El Bakraoui door Turkije uitgezet naar Nederland'

UpdateTurkije heeft een van de plegers van de terreuraanslagen in Brussel in juni uitgezet naar Nederland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd.

Erdogan zei dat de man in Gaziantep aan de Turkse grens met Syrië werd vastgehouden. Volgens het ministerie gaat het om Ibrahim El Bakraoui. De verdachte blies zich dinsdag op het Brusselse vliegveld Zaventem op.

Geen verband aangetoond
De Belgische autoriteiten zouden, aldus de Turken, op 14 juli op de hoogte zijn gebracht van zijn uitzetting. België werd daarna verschillende keren gewaarschuwd dat het om een IS-militant ging, volgens Erdogan.

Op eigen verzoek werd de verdachte naar Nederland gedeporteerd, meldt De Tijd. ,,Ondanks onze waarschuwing, dat het hier om een buitenlandse strijder ging, heeft België geen verband met terrorisme kunnen aantonen.''

De Belgische minister van Justitie Koen Geens zegt in een reactie op de beschuldigende berichten uit Turkije dat Ibrahim El Bakraoui vorig jaar naar Nederland is gebracht, nadat hij aan de Turks-Syrische grens werd tegengehouden. Hij stond op dat moment niet gesignaleerd voor terrorisme.

Niet naar België
Geens: ,,Het is zeker geen uitlevering geweest. Het gaat meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens door Turkije. Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel die voorwaardelijk was vrijgelaten".

,,Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de informatie die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België. Ik weet niet zeker of België op de hoogte was", zei de minister. ,,Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije."

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrachte honing aan voor meth

    Amerikaan zat 82 dagen onterecht vast: douane zag zijn meegebrach­te honing aan voor meth

    Zijn zwak voor honing leverde de Amerikaanse Leon Haughton een bittere nasmaak op. De 45-jarige man uit Maryland werd gearresteerd toen hij na een vakantie in Jamaica drie flessen van zijn favoriete honing mee terugnam naar de VS. Haughton werd gearresteerd omdat het douanepersoneel dacht dat hij vloeibare meth meesmokkelde. Na grondig onderzoek bleek wel degelijk honing in de drie meegenomen flesjes te zitten, maar toen had Haughton er al 82 dagen cel opzitten.