Een beveiliger onderzoekt een pinautomaat van de Rabobank. Het apparaat in Dinxperlo was in mei 2014 doelwit van een plofkraak.
Volledig scherm
Een beveiliger onderzoekt een pinautomaat van de Rabobank. Het apparaat in Dinxperlo was in mei 2014 doelwit van een plofkraak. © anp

Enorme daling aantal plofkraken in Nederland

Plofkraken komen in Nederland bijna niet meer voor. In de eerste helft van 2015 werden nog 53 geldautomaten opgeblazen door dieven. In de laatste zes maanden van het jaar gebeurde dat nog maar drie keer, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag.

Banken en politie hebben sinds 2013, waarin 129 plofkraken plaatsvonden, fors ingezet om de voor veel schade en gevaarlijke situaties zorgende criminaliteit in te dammen. De geringe kans op buit en de hoge pakkans hebben volgens de NVB hun vruchten afgeworpen.

Ramkraken
Ramkraken, waarbij criminelen met hun auto bij een supermarkt naar binnen rijden en de mobiele geldautomaten in de zaak leegroven, zijn ook weer minder populair. Na het nemen van extra beveiligingsmaatregelen waren er na vorige zomer nog maar vier ramkraken.

Het lijkt erop dat ramkrakers hun werkterrein naar Duitsland hebben verlegd.

 1. Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  Brazilië gruwelt van tragische dood 5-jarige kleuter

  In Brazilië is grote woede ontstaan over de dood van een 5-jarige jongen. Hij viel van de negende etage van een flat in de noordoostelijke stad Recife, terwijl hij onder de hoede was van de vrouw bij wie zijn moeder het huishouden doet. Op videobeelden is te zien hoe de vrouw het jochie in een lift achterlaat en op een van de bovenste knoppen drukt. ,,Waarom? Ze heeft mijn zoon de dood in laten gaan’’, zegt moeder Mirtes. ,,Maar ik wil gerechtigheid.’’
 2. 57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden
  Protesten VS

  57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden

  Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega’s. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.

Poll

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

 • Ja, alles om de verspreiding te voorkomen (32%)
 • Nee, ik vind dat privacygevoelige informatie (48%)
 • Ik twijfel, ik wil er eerst meer over weten (20%)
21829 stemmen