Volledig scherm
© anp

Essent stopt met groene stroom uit biomassa

Essent is gestopt met de opwekking van groene stroom uit biomassa. Het energiebedrijf, tot voor kort de grootste duurzame opwekker van Nederland, produceert daardoor fors minder groene energie. Stichting HIER klimaatbureau zet de samenwerking met Essent op een laag pitje.

Quote

De kans is groot dat de productie van groene stroom in Nederland dit jaar daalt

Sible Schöne
Volledig scherm
Sible Schöne. © Merlijn Doomernik/HH
Quote

We kunnen niet andere bedrijven bekritise­ren omdat ze geen geloofwaar­di­ge producten aanbieden, terwijl onze sponsor hetzelfde doet

Sible Schöne

Essent zegt geen biomassa meer bij te stoken, omdat het daar geen subsidie meer voor krijgt. ,,Daardoor kunnen we geen groene stroom van Nederlandse bodem meer bieden zonder meerprijs," stelt een woordvoerder. ,,Dat vonden we niet verstandig."

Het besluit van het energiebedrijf haalt op korte termijn een grote hap uit de productie van 'Nederlandse' groene stroom. De afgelopen jaren kwam ongeveer 20 procent van de in Nederland opgewekte duurzame elektriciteit van Essent.

Daar gaat ongeveer de helft vanaf, schat Sible Schöne, programmadirecteur van HIER klimaatbureau, een stichting die zich inzet voor 'eerlijke' groene stroom. ,,De kans is groot dat de productie van groene stroom in Nederland dit jaar daalt." Eneco neemt de koppositie van Essent over.

Buitenlandse waterkracht
Voor het Essent-product Groene Stroom werd tot voor kort voornamelijk stroom uit Nederlandse windmolens en biomassa gebruikt. Dat verandert nu. Groene Stroom van Essent wordt voortaan opgewekt door waterkrachtcentrales in het buitenland. Wie weer Nederlandse groene stroom wil, moet een ander product kiezen, WindStroom bijvoorbeeld. Daarvoor moet wél een meerprijs betaald worden.

Voor HIER klimaatbureau, al jaren partner van Essent, is het besluit reden om de samenwerking met het energiebedrijf sterk af te bouwen. De stichting loopt al jaren te hoop tegen de import van groene stroom uit het buitenland. Die beschouwt het als 'sjoemelstroom', omdat het volgens HIER alleen op papier duurzaam is. ,,Onze integriteit staat boven alles," zegt Schöne. ,,We kunnen niet andere bedrijven bekritiseren omdat ze geen geloofwaardige producten aanbieden, terwijl onze belangrijkste sponsor hetzelfde doet."

Essent zorgde voor ongeveer 15 procent van het budget van de stichting. HIER verwacht dat gat op een andere manier te dichten.

Geen subsidie
Essent stookte biomassa - hout bijvoorbeeld - mee in de Amercentrale in Geertruidenberg, die inmiddels voor de helft is gesloten. In het deel dat nog open is, werd 35 procent van de kolen vervangen door biomassa.

De subsidie daarvoor liep in 2015 af. Zonder subsidie is het bijstoken van biomassa niet rendabel.   Een poging van het energiebedrijf om de rijksbijdrage te verlengen, werd niet gehonoreerd. Dat betekent dat andere producenten van duurzame energie scherper hebben ingeschreven en/of er eerder bij waren. Het bedrijf wil in de toekomst wel weer biomassa gaan meestoken, ook in zijn nieuwe kolencentrale in de Groningse Eemshaven.