Aangeboden door Allekabels
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Allekabels

Exit gloeilamp: zo zorgt ledverlichting toch voor sfeer

AllekabelsDe glorietijd van de gloeilampen is al enkele jaren voorbij. De Europese Unie, specifiek de Europese Commissie, nam in 2009 het besluit om gloeilampen in etappes te gaan verbieden en per 1 september 2012 de productie van deze lampen volledig lam te leggen. 

Gloeilamp, halogeenlamp en tl lamp zijn verleden tijd 

De reden hiervoor was drieërlei. Ten eerste vraten gloeilampen enorm veel energie. Ze creëerden vooral veel warmte en relatief weinig licht. In de tweede plaats waren ze hierdoor behoorlijk schadelijk voor het milieu, door hun hoge energieverbruik. Ten slotte kwamen er vooral na 2000 allerlei betere en meer voordelige alternatieven op de markt voor de traditionele lampen van weleer. Zuinige en duurzame spaarlampen en led lampen namen de plek van de aloude gloeilampen in. Per 1 september 2018 heeft de Europese Unie naast de gloeilamp ook de halogeenlamp verboden. Halogeenlampen bleken, anders dan wel beweerd wordt, bovengemiddeld grote energievreters te zijn. Net als gloeilampen produceert dit lampentype vooral veel warmte en naar verhouding weinig licht. Uit onderzoek is gebleken dat halogeenverlichting tot tienmaal zoveel energie verbruikt om dezelfde lichtsterkte op te leveren als led. Ten slotte zijn er nog tl lampen, maar ook deze zijn zo goed als achterhaald in de lichtindustrie. Tl lampen verbruiken namelijk ook relatief veel energie en zijn daarmee slecht voor klimaat en milieu. Led lampen kopen ligt dus voor de hand. Maar hoe zit dat met sfeerverlichting? Allekabels legt het uit.

Led sfeerverlichting is het toverwoord: de zeven voordelen van led

Nu gloeilampen en halogeenlampen hebben afgedaan, vormt led sfeerverlichting momenteel dé centrale ontwikkeling in de lampenwereld. Dat is niet zo vreemd eigenlijk, omdat ledverlichting tal van voordelen heeft boven de zojuist genoemde traditionele en deels verboden lichtsoorten als gloeilampen, halogeenlampen en tl buizen. 

In de eerste plaats is led aanzienlijk energiezuiniger. Je bespaart wel 80 tot 90 procent energie vergeleken met de vroegere verlichtingstypen. Ten tweede is de levensduur van led lampen behoorlijk indrukwekkend. De vroegere gloeilamp ging gemiddeld ongeveer 1000 uur mee. Een halogeenlamp heeft doorgaans 3000 branduren. Voor een spaarlamp worden 5000 tot maximaal 10.000 branduren gerekend, wat ook geldt voor tl buizen. Led kan wel 20.000 tot soms 30.000 branduren meegaan, wat een enorme verbetering is ten opzichte van gloeilampen, halogeen en tl verlichting. Een derde voordeel van led lampen is dat ze niet heet worden en je je daaraan niet snel kunt verbranden. Dit was bij de gloeilamp wel anders! Verder heeft ledverlichting als voordeel dat deze lampen direct licht geven en dus geen opstarttijd hebben. Ten vijfde bevatten led lichten geen giftig kwik en zijn dus minder gevaarlijk dan traditionele lampen. En, dat is het zesde pluspunt, led lampen zijn in tal van soorten, uitvoeringen en lichtsterktes verkrijgbaar. Denk maar eens aan led kerstverlichting. Er zijn altijd wel lampen te vinden die precies passen bij de door jou gewenste lichtsterkte en uitstraling.

Volledig scherm
© Allekabels

 Op de zevende plaats, en daar gaat het in dit artikel om, zorg je met ledlampen kopen voor echte sfeer in de woonkamer. Ze zijn superieure sfeermakers. Maar hoe kun je led verlichting het beste inzetten om er zoveel mogelijk sfeer mee te creëren? Hieronder hebben we drie handige tips van specialist op het gebied van ledverlichting Allekabels voor jou verzameld, waarmee je led lampen op een tactische manier in kunt zetten als sfeerverhogend middel in het interieur. Tip 1. Gebruik led sfeerverlichting met een dimmer 

Een fraai en uniek sfeereffect kun je heel eenvoudig creëren door led sfeerverlichting te gebruiken via een dimmer. Dit kan een handmatige dimmer zijn met of zonder schakelaar, maar tegenwoordig zijn er ook automatische dimsystemen op de markt. Een mooi voorbeeld is de geavanceerde led dimtone technologie van het Nederlandse merk Philips. Deze technologie is verwerkt in diverse led sfeerverlichting zoals spots. Dit specifieke type dimtone lampen heeft de unieke eigenschap om qua lichtkleur automatisch warmer te worden als de lichtsterkte in de ruimte afneemt. Als het donker wordt, met name in de herfst- en wintermaanden, geeft dit type led lamp een indrukwekkend, fantastisch effect: de kamer houdt zichzelf qua lichtsterkte op peil. De lampen gaan namelijk automatisch feller branden als het in de ruimte minder licht wordt. 

Tip 2. Kies voor kleuren led sfeerverlichting 

Een eenvoudige maar fraaie methode om warmte en sfeer te creëren is te kiezen voor gekleurde led sfeerverlichting. Zo kun je met kleuren als oranje en rood een comfortabele warme en intieme sfeer in de huiskamer creëren. Ook een lichtblauwe of warme witte lamp geeft mooie effecten. Dit type lamp zorgt ervoor dat het interieur in al zijn gradaties goed zichtbaar is en de details treffender naar voren komen. Alles dat in de woonkamer staat of hangt wordt met gekleurde led lampen in zijn volle glorie zichtbaar. Op deze manier kun je bijvoorbeeld bepaalde meubels, een boekenkast of een fraai schilderij eruit laten springen in de woonkamer. Je legt hierbij natuurlijk de accenten daar waar jij dat wilt, om zo een geheel eigen en unieke huisstijl te ontwikkelen. Ook voor speciale gelegenheden zoals de feestdagen kun je met led kerstverlichting veel sfeer creëren.

Tip 3. Sluit led sfeerverlichting aan op het wifi netwerk 

Een laatste tip is om te kiezen voor een modern lichtsysteem waarbij de led sfeerverlichting aangesloten kan worden op het wifi netwerk. Via speciale apps kun je dan de ledverlichting zo instellen, dat deze op afstand dimbaar zijn of qua kleur aangepast kunnen worden. Door het netwerk zo in te stellen dat de lampen vlak voordat je wakker wordt beneden alvast aanspringen of laat op de avond langzaam dimmen, kun je jezelf op een sfeervolle manier langzaam in de ontwaak- of slaapmodus brengen. Ideaal toch, zulke geavanceerde lampen die precies doen wat jij wilt?

‘De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’