Volledig scherm
Veteranenombudsman Reinier van Zutphen vindt dat getraumatiseerde militairen te lang moeten wachten op duidelijkheid van © GUUS SCHOONEWILLE

Extra artsen helpen getraumatiseerde militairen niet sneller

Getraumatiseerde militairen moeten nog steeds te lang wachten voordat ze weten waar ze aan toe zijn. Vooral bij het vaststellen van een invaliditeitspensioen gaat het niet snel genoeg, constateert de Veteranenombudsman na onderzoek.

Idealiter zou elke militair binnen 180 dagen na een aanvraag duidelijkheid moeten hebben wat zijn Militair Invaliditeits Pensioen (MIP) gaat zijn. Dat vindt ook Defensie die eerder al extra keuringsartsen aanstelde om de termijn te halen. Maar Veteranenombudsman Reinier van Zutphen ziet nog steeds ‘geen zichtbare verbetering’’, concludeert hij in zijn onderzoek.

In mei van dit jaar luidden getraumatiseerde veteranen in deze krant al de noodklok over waar ze vijf jaar na de invoering van Veteranenwet nog altijd tegenaan lopen. Ze hebben het gevoel dat ze aan het lijntje worden gehouden bij de aanvraag van hun Militair Invalideitspensioen (MIP). Moeten maanden wachten op keuringen. En hebben stevige kritiek op het werk van verzekeringsartsen en de manier waarop Defensie schadeclaims afhandelt.

De Veteranenombudsman kondigde na de publicaties een onderzoek aan. Hij herkent de kritiek en komt ook met oplossingen om militairen beter te helpen. Zo zou een oplossing kunnen zijn om het vaststellen van de hoogte van het invaliditeitspensioen uit te stellen tot het moment dat precies duidelijk is wat er met de getraumatiseerde militair aan de hand is. Dat kan echter soms jaren duren. Veteranen die in de tussentijd in financiële nood zitten, zouden een voorlopige uitkering moeten kunnen krijgen, adviseert Van Zutphen.

Ook ziet hij graag dat de hulp aan militairen beter gecoördineerd wordt. Nu kent hij militairen die maar liefst negen jaar in onzekerheid zijn gehouden en telkens opnieuw gekeurd moesten worden.