Volledig scherm
Rutte stemt op het referendum

Frankrijk en Duitsland blijven Oekraïne-verdrag steunen

UpdateFrankrijk en Duitsland staan nog steeds achter het associatieverdrag met Oekraïne. Dat heeft de Franse president Hollande gezegd. De twee landen laten zich niet beïnvloeden door de uitkomst van het referendum in Nederland.

Hollande had donderdagmiddag een gesprek met de Duitse bondskanselier Merkel. Na die ontmoeting sprak hij zijn steun uit voor het verdrag met Oekraïne. ,,Als het aan Europa ligt, wordt dit verdrag doorgevoerd."

Nederland is de enige EU-lidstaat die het associatieverdrag nog niet heeft geratificeerd. Op het referendum over het verdrag stemden Nederlanders met een duidelijke meerderheid tegen de overeenkomst.

EU-president Donald Tusk liet weten dat het verdrag desondanks gewoon doorgaat. ,,Ik blijf in contact hierover met premier Rutte. Ik moet van hem horen wat voor conclusies hij en zijn regering trekken uit het referendum."
 
Europese Commissie
Ook de Europese Comissie zegt dat een Nederlandse afwijzing weinig invloed zal hebben. Het verdrag is unaniem aangenomen en getekend door de regeringsleiders van de EU, liet een woordvoerder van de Europese Commissie weten. Daar brengt een Nederlands 'nee' geen verandering in.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei dat hij zich ,,triest voelt" over de uitslag. De formele reactie is dat de Commissie kennisneemt van de afwijzing. ,,Het is nu eerst en vooral aan de Nederlandse regering.''

Minister Koenders
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaat ervan uit dat Nederland met de EU en Oekraïne een oplossing zal vinden. Dat gaat wel tijd in beslag nemen. De zaak zal stap voor stap besproken worden. ,,We bevinden ons op onbekend terrein.''

Het verdrag kan volgens hem niet simpelweg worden geratificeerd met deze uitslag. Er zal gezocht moeten worden naar een oplossing waar iedereen zich in kan vinden. Koenders sprak donderdag samen met zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin. Hij zei diens teleurstelling over het resultaat ,,volledig te begrijpen''.

Oekraïne en Rusland
Volgens president Petro Porosjenko blijft Kiev gewoon vasthouden aan zijn toenaderingspolitiek voor de Europese Unie. Hij bagatelliseerde het belang van het referendum, dat volgens hem niet meer is dan een advies aan de regering.

In Moskou overheerst de tevredenheid. Dat het Nederlandse volk een nauwere band van de Europese Unie met Oekraïne afwijst, toont precies aan hoe Europa tegenover het politieke systeem in Kiev staat, aldus premier Dmitri Medvedev.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en -broer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
73'
1-3
FeyenoordFEY
away logo
home logo RKC WaalwijkRKC
75'
1-0
VVV-VenloVVV
away logo
home logo Sparta RotterdamSPA
33'
0-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
1-2
AZAZ
away logo