De cover van Vogue Paris, die in maart uitkomt.
Volledig scherm
PREMIUM
De cover van Vogue Paris, die in maart uitkomt. © Facebook VogueParis

Franse Vogue zet transgendermodel op cover: 'Een belangrijk statement'

Het toonaangevende Franse modetijdschrift Vogue heeft voor hun maartnummer een bijzonder model op de cover staan. De Braziliaanse Valentina Sampaio prijkt als eerste transgendermodel op de cover van de Parijse editie. Een belangrijk statement, zeggen Nederlandse modekenners.

Quote

Het is een overduide­lijk statement van de Franse hoofdredac­tri­ce om juist het maartnum­mer in een statement­jas­je te hijsen

Glamour

Een transgendermodel op de cover van Vogue Paris, is dat belangrijk? Annelies Pijper, hoofdredacteur van onder meer de Nederlandse Grazia en Marie Claire, zegt daarop volmondig 'ja'. ,,Tijdschriften moeten het statement naar buiten brengen dat we geen onderscheid maken in welke geaardheid dan ook van de mens als individu.’’
In 2015 plaatste de Amerikaanse Vogue al een fotoserie met een transgender, Andreja Pejic. Maar: dat was niet op de cover. In die zin schrijft Vogue Paris geschiedenis.

Ook op de redactie van de Nederlandse Glamour bejubelen ze de zet van het Franse vrouwenblad, dat als vrij traditioneel bekend staat, met vooral blanke, dunne modellen op de covers. ,,Het is een overduidelijk statement van de Franse hoofdredactrice om juist het maartnummer in een statementjasje te hijsen. Dit is namelijk op het septembernummer na een van de best verkochte nummers per jaar’’, aldus een nieuwsbericht op glamour.nl.