Een dwarsdoorsnede van het Funda Huis
Volledig scherm
Een dwarsdoorsnede van het Funda Huis © Funda

Fundazoekers dromen van een 'rijtjeskasteel'

Waarom zien alle huizen er vaak hetzelfde uit? Het kan toch veel spannender, leuker, ruimtelijker en lichter? Funda vroeg twee architecten een huis te ontwerpen op basis van de Nederlandse woonwensen. Het resultaat is een rijtjeskasteel. Bedoeld ter inspiratie voor toekomstige woningen. 

Quote

Mensen zijn in hun zoektocht op Funda groter aan het kijken dan wat haalbaar is

Data-analist Jurriaan van Gent

Wie fantaseert er nou nooit over zijn of haar droomhuis? Een prachtig kasteel met veel kamers bijvoorbeeld. Uit onderzoek van Funda naar de wensen van gebruikers blijkt dat de meeste mensen zoeken naar vrijstaande woningen. Maar de realiteit is dat het ‘gewone’ rijtjeshuis het vaakst wordt verkocht.

,,Mensen zijn in hun zoektocht op Funda groter aan het kijken dan wat haalbaar is’’, zegt Jurriaan van Gent, data-analist. ,,We vonden het interessant om te kijken of een wens met werkelijkheid te verenigen is.’’ Funda vroeg daarom twee architecten op basis van de zoekgegevens – de zogenaamde big data - een huis te ontwerpen. 

Ruimte en vrijheid 

Het gevoel van ruimte en vrijheid zijn gebruikt als uitgangspunt door de architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs. Het ‘Funda huis’ lijkt van buiten op een rijtjeshuis, heeft drie verdiepingen, een puntdak en een dakkapel. Eenmaal binnen is het compleet anders. Het heeft een open overloop en een trap die door het huis meandert en alle ruimtes met elkaar verbindt. In het ontwerp komt daglicht op verschillende plekken binnen. Voor meer privacy is de voorgevel dichter gemaakt, terwijl de achterkant juist heel open is met openslaande deuren naar de achtertuin. 

Discussie

Funda wil met dit 'rijtjeskasteel' laten zien dat er veel meer mogelijk is. ,,Nu de markt aantrekt en veel meer huizen worden gebouwd, willen we hierover de discussie aanzwengelen'', zegt Gonneke Daris van Funda. ,,We roepen architecten en ontwikkelaars op ook eens na te denken over andere ontwerpen.’’ Of het Funda Huis daadwerkelijk ooit wordt gebouwd is nog de vraag.

Het huis is van binnen licht en ruimtelijk.
Volledig scherm
Het huis is van binnen licht en ruimtelijk. © Funda
De trap verbindt alle vertrekken met elkaar.
Volledig scherm
De trap verbindt alle vertrekken met elkaar. © Funda
Sommige vertrekken zijn heel compact, zoals de badkamer met inloopbad.
Volledig scherm
Sommige vertrekken zijn heel compact, zoals de badkamer met inloopbad. © Funda
Het ontwerp brengt veel licht in de woning, zoals via het dak van de doorzonzolder.
Volledig scherm
Het ontwerp brengt veel licht in de woning, zoals via het dak van de doorzonzolder. © Funda

Poll

Ga jij maandag direct het terras op?

Ga jij maandag direct het terras op?

  • Ja natuurlijk! Kan niet wachten (11%)
  • Nee, ik kijk eerst de kat uit de boom (26%)
  • Nee, ik ga de komende tijd helemaal niet (62%)
98042 stemmen