Volledig scherm
Een dwarsdoorsnede van het Funda Huis © Funda

Fundazoekers dromen van een 'rijtjeskasteel'

Waarom zien alle huizen er vaak hetzelfde uit? Het kan toch veel spannender, leuker, ruimtelijker en lichter? Funda vroeg twee architecten een huis te ontwerpen op basis van de Nederlandse woonwensen. Het resultaat is een rijtjeskasteel. Bedoeld ter inspiratie voor toekomstige woningen. 

Quote

Mensen zijn in hun zoektocht op Funda groter aan het kijken dan wat haalbaar is

Data-analist Jurriaan van Gent

Wie fantaseert er nou nooit over zijn of haar droomhuis? Een prachtig kasteel met veel kamers bijvoorbeeld. Uit onderzoek van Funda naar de wensen van gebruikers blijkt dat de meeste mensen zoeken naar vrijstaande woningen. Maar de realiteit is dat het ‘gewone’ rijtjeshuis het vaakst wordt verkocht.

,,Mensen zijn in hun zoektocht op Funda groter aan het kijken dan wat haalbaar is’’, zegt Jurriaan van Gent, data-analist. ,,We vonden het interessant om te kijken of een wens met werkelijkheid te verenigen is.’’ Funda vroeg daarom twee architecten op basis van de zoekgegevens – de zogenaamde big data - een huis te ontwerpen. 

Ruimte en vrijheid 

Het gevoel van ruimte en vrijheid zijn gebruikt als uitgangspunt door de architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs. Het ‘Funda huis’ lijkt van buiten op een rijtjeshuis, heeft drie verdiepingen, een puntdak en een dakkapel. Eenmaal binnen is het compleet anders. Het heeft een open overloop en een trap die door het huis meandert en alle ruimtes met elkaar verbindt. In het ontwerp komt daglicht op verschillende plekken binnen. Voor meer privacy is de voorgevel dichter gemaakt, terwijl de achterkant juist heel open is met openslaande deuren naar de achtertuin. 

Discussie

Funda wil met dit 'rijtjeskasteel' laten zien dat er veel meer mogelijk is. ,,Nu de markt aantrekt en veel meer huizen worden gebouwd, willen we hierover de discussie aanzwengelen'', zegt Gonneke Daris van Funda. ,,We roepen architecten en ontwikkelaars op ook eens na te denken over andere ontwerpen.’’ Of het Funda Huis daadwerkelijk ooit wordt gebouwd is nog de vraag.

Volledig scherm
Het huis is van binnen licht en ruimtelijk. © Funda
Volledig scherm
De trap verbindt alle vertrekken met elkaar. © Funda
Volledig scherm
Sommige vertrekken zijn heel compact, zoals de badkamer met inloopbad. © Funda
Volledig scherm
Het ontwerp brengt veel licht in de woning, zoals via het dak van de doorzonzolder. © Funda
  1. LIVE | 78-jarige man in Italië overlijdt aan coronavirus, tweede dode in Europa
    Virusuitbraak

    LIVE | 78-jarige man in Italië overlijdt aan coronavi­rus, tweede dode in Europa

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vanmiddag haar zorgen uitgesproken over het coronavirus dat soms buiten China opduikt zonder dat duidelijk is hoe dat precies kan. Er zijn dan bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat degene die besmet is, contact had met iemand die het virus al bij zich droeg. Het aantal besmettingen is wereldwijd opgelopen tot ruim 76.000. Het sterftecijfers steeg ook vandaag weer en staat op 2247. We houden je hoogte via ons live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.