Volledig scherm
© Shutterstock

Gaat Brussel zich nu ook al met onze katten bemoeien?

CommentaarSluit Brussel het kattenluik? Nou, de Europese Commissie had wel iets anders te doen woensdag en het woord huiskat komt in de Europese  regels voor natuurbescherming niet voor.

‘Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij EU-regels.’ Toen woensdagmorgen dit nieuws via dagblad Trouw naar buiten kwam, kon je even denken: Gaat Brussel zich nu ook al met onze katten bemoeien? Een betrokken onderzoeker: ,,Wie een rechtszaak aanspant heeft een goede kans op succes.” Nee toch? De rechter? Alweer? Voor welk probleem is dit een oplossing?

Maar toen meldden lezers zich. ,,Eindelijk”, zei een beller. ,,Katten poepen mijn hele tuin onder. Ze jagen de vogels weg. Waarom mogen zij eigenlijk los?” Een ander: ,,Waarom is er wel hondenbelasting maar geen kattenbelasting?” Een poll op AD.nl werd door 65.000 mensen ingevuld. 52 procent vond: ‘Katten moeten binnenblijven.’ Kattenliefhebbers meldden zich ook. En Kamerleden

Wat is er aan de hand? Twee rechtswetenschappers van de universiteit Tilburg hebben eens gekeken of de Europese regels voor natuurbescherming, die eerder dit jaar leidden tot de stikstofuitspraak van de Raad van State, ook zo te interpreteren zijn dat ze iets zeggen over de schade die katten aanrichten. Over die schade is de laatste vijftien jaar veel meer bekend, schrijven zij in de Journal of Environmental Law. Binnen ligt een poes  warm op schoot, buiten is het een roofdier. ,,Als opportunistische jagers jagen katten op een breed scala van over het algemeen kleine dieren, waaronder vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën, vissen en ongewervelde dieren.” Alleen in Nederland jaarlijks 141 miljoen stuks. Gedood door 2 á 3 miljoen katten. Volgens Europese afspraken ,,moeten lidstaten ervoor zorgen dat de opzettelijke introductie in het wild van soorten die niet inheems zijn, wordt gereguleerd om het wild niet te schaden.” En de huiskat is niet van hier, die komt oorspronkelijk uit Afrika.

Of een rechter mee gaat in deze interpretatie is nog maar de vraag. Het woord huiskat komt in de Europese natuurbeschermingsregels niet voor. De plicht om vogels te beschermen wel. Maar laten we hoe dan ook die kant niet opgaan. Wetenschappers onderzoeken en zetten aan tot denken. “Elk ander huisdier gaat niet zonder baasje naar buiten, van honden tot slangen. De uitzonderingspositie van de kat is eigenlijk heel gek”, zei een van de Tilburgse juristen.  Ja, inderdaad. Maar als we dit echt een probleem vinden, laten we dan naar de politiek stappen. De volksvertegenwoordiging kan duidelijke regels stellen. De rechter kan die dan vervolgens toepassen. Dat is de koninklijke weg. Dan houden we aan dat prikkelende wetenschappelijke artikel tenminste geen kater over.