Het Tahrir-plein in Caïro.
Volledig scherm
Het Tahrir-plein in Caïro. © AP

Gearresteerde correspondente weer vrijgelaten in Caïro

De Nederlandse correspondente Rena Netjes, die maandagavond in de Egyptische hoofdstad Caïro werd gearresteerd, is weer vrij. Dat liet de Egyptische advocaat Ragia Omran via Twitter weten.

Na haar vrijlating vertelde Netjes aan EenVandaag: 'Iemand heeft een stel leugens over mij opgesteld en de rechter trapt er gelukkig niet in. Ik heb heel veel hulp gehad en denk dat achter de schermen druk is gezet. De ambassadeur heeft mij geholpen en die ga ik straks bedanken. Als ze een buitenlander hier vasthouden, dan is het toerisme hier helemaal klaar natuurlijk.'

Netjes werd van 'spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren' beschuldigd. Ze heeft de hele nacht in de cel gezeten.

Op het moment van de arrestatie was Netjes bezig met een reportage over jeugdwerkloosheid in Egypte. Tegen het EenVandaag vertelde ze telefonisch dat de eigenaar van een koffiehuis haar paspoort vroeg, het document afnam en haar vervolgens aangaf bij de politie.

'Grote vangst'
De politie schreef in een aanklacht dat ze 'een gevaar voor de staatsveiligheid van Egypte' zou zijn. Op het politiebureau is haar telefoon doorzocht, waarin berichtjes staan van politici. 'Ze staan hier te glunderen, ze denken dat ze een grote vis hebben gevangen', zei Netjes.

Netjes moest dinsdagmiddag voor de rechtbank verschijnen.

Het Tahrir-plein in Caïro.
Volledig scherm
Het Tahrir-plein in Caïro. © AP