Geen paaseieren, maar 'verstopeieren' bij Hema

Winkelketen Hema heeft niet langer paaseieren in de schappen liggen, maar noemt de chocolaatjes 'verstopeieren'. Daar maakt het warenhuis zich niet populair mee bij een hoop Twitteraars: op het sociale mediaplatform reageren mensen fel. Hema is zich van geen kwaad bewust: ,,We houden ons verre van geloofsovertuigingen, politieke of seksuele voorkeur of anderszins, juist omdat Hema er voor iedereen is."

Reactie Hema

De volledige reactie van Hema
Hema-woordvoerder Arnold Drijver: ,,We hebben deze eitjes 'verstop eitjes' genoemd omdat het een leuk gebruik is om voor kinderen chocolade eitjes te verstoppen. We denken hierbij juist aan te sluiten bij een aloud gebruik binnen onze cultuur. Niets meer en niets minder. Hema houdt zich verre van geloofsovertuigingen, politieke of seksuele voorkeur of anderszins juist omdat Hema er voor iedereen is. Wij vinden het jammer dat er mensen zijn die ook hier weer een aanleiding zien om te twijfelen aan onze oprechtheid in deze. Overigens hebben veel van onze andere artikelen gewoon de naam Pasen met zich mee.''

Voor Hema is het heel simpel. ,,Het doel is het verstoppen van deze eieren. Om deze reden heeft HEMA de eieren 'verstopeieren' genoemd", laat een medewerker via Twitter weten.

Op het platform circuleert een foto van een bordje in een HEMA-winkel waarop te zien is dat de paaslekkernijen 'verstopeieren' worden genoemd. Volgens Twitteraars zou Hema de naam omwille van geloofsovertuigingen aangepast hebben, maar dit wordt ontkend door de winkelketen. ,,Nu ook fatwa van de Hema op Pasen? Verstopeieren? Echt? Die H stond vroeger voor Hollandse, nu voor Halal", reageert René Dercksen, fractievoorzitter van de PVV in Utrecht.

Suikerfeesteieren
Hij is niet de enige. Een ander noemt het een 'nieuw dieptepunt in de aanval op onze cultuur'. Weer een ander zegt: ,,Van paaseieren via verstopeieren naar suikerfeesteieren?"

In de webshop heet het snoepgoed nog wel gewoon 'paaseieren'. Daarnaast blijkt uit de reactie van Hema dat er ook andere artikelen in de winkel liggen waar de naam Pasen wél in verwerkt is: ,,Wij vinden het jammer dat er mensen zijn die ook hier weer een aanleiding zien om te twijfelen aan onze oprechtheid in deze. Overigens hebben veel van onze andere artikelen gewoon de naam Pasen met zich mee."

De winkelketen kwam in november nog onder vuur te liggen, omdat de oude Zwarte Pieten werden vervangen door 'schoorsteenpieten'. Hema kreeg een stortvloed aan verwensingen over zich heen.