Volledig scherm
© anp

Geen parkeerboete bij verkeerd invoeren kenteken

Automobilisten die bij kentekenparkeren een verkeerd kenteken invoeren, maar wel voor de parkeertijd betalen, mogen geen boete krijgen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De uitspraak is geen streep door het kentekenparkeren omdat het over een specifieke en niet opzettelijke situatie gaat.

De Hoge Raad deed vrijdag uitspraak in een procedure van een vrouw die via de populaire parkeerdienst Parkmobile wilde parkeren in Amsterdam. Ze gaf echter per ongeluk niet het kenteken van haar eigen Honda op, maar die van de Daihatsu van haar vriend. Ze betaalde echter wel keurig voor het parkeren.

Volgens het Hof is de vrouw onder deze specifieke omstandigheden niet verplicht om een naheffing te betalen. Een naheffing mag wettelijk namelijk alleen in rekening worden gebracht als er aantoonbaar niets is betaald. Nu duidelijk is geworden dat de vrouw wel degelijk betaalde aan Parkmobile, is de naheffing van de baan.

De uitspraak wil niet zeggen dat het in Nederland populaire kentekenparkeren nu niet meer mogelijk is. Het in dit geval verscheuren van de 'parkeerboete' heeft te maken met de specifieke omstandigheden van dit geval. Uit de uitspraak van het Hof blijkt namelijk dat de naheffing alleen onwettig is als er aantoonbaar betaald is voor het parkeren en er abusievelijk een verkeerd kenteken is ingevoerd.

 1. Luuk Ikink en Simone Wijnands over Badr vs. Rico en het C&A-paard verdwijnt

  Luuk Ikink en Simone Wijnands over vallende sterren en ouders voor de klas

  Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de OchtendPod: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in 20 minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.
 2. Vader (67) 'Ruinerwold' schreef zijn eigen evangelie op internet, verdachte voorgeleid

  Vader (67) 'Ruinerwold' schreef zijn eigen evangelie op internet, verdachte voorgeleid

  De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden. Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Poll

De klok een half uur verzetten

De klok een half uur verzetten

 • Goed idee! (57%)
 • Nee, ik pleit voor zomertijd (18%)
 • Nee, ik pleit voor wintertijd (25%)
48340 stemmen