Volledig scherm
© anp

Geen parkeerboete bij verkeerd invoeren kenteken

Automobilisten die bij kentekenparkeren een verkeerd kenteken invoeren, maar wel voor de parkeertijd betalen, mogen geen boete krijgen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De uitspraak is geen streep door het kentekenparkeren omdat het over een specifieke en niet opzettelijke situatie gaat.

De Hoge Raad deed vrijdag uitspraak in een procedure van een vrouw die via de populaire parkeerdienst Parkmobile wilde parkeren in Amsterdam. Ze gaf echter per ongeluk niet het kenteken van haar eigen Honda op, maar die van de Daihatsu van haar vriend. Ze betaalde echter wel keurig voor het parkeren.

Volgens het Hof is de vrouw onder deze specifieke omstandigheden niet verplicht om een naheffing te betalen. Een naheffing mag wettelijk namelijk alleen in rekening worden gebracht als er aantoonbaar niets is betaald. Nu duidelijk is geworden dat de vrouw wel degelijk betaalde aan Parkmobile, is de naheffing van de baan.

De uitspraak wil niet zeggen dat het in Nederland populaire kentekenparkeren nu niet meer mogelijk is. Het in dit geval verscheuren van de 'parkeerboete' heeft te maken met de specifieke omstandigheden van dit geval. Uit de uitspraak van het Hof blijkt namelijk dat de naheffing alleen onwettig is als er aantoonbaar betaald is voor het parkeren en er abusievelijk een verkeerd kenteken is ingevoerd.

Poll

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

Wat is het beste WK-strijdlied voor de Oranje Leeuwinnen?

  • Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland (59%)
  • Maan - Ik kom eraan (16%)
  • André Hazes - Wij zijn Oranje (15%)
  • Claudia de Breij - Zie die Leeuwinnen (5%)
  • Bureau Sport - 11 Voetbalvrouwen (5%)
6147 stemmen