Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker (59) wordt gedwongen opgenomen in het Pieter Baan Centrum om zich te laten onderzoeken,
Volledig scherm
Voormalig verslavingsgoeroe Keith Bakker (59) wordt gedwongen opgenomen in het Pieter Baan Centrum om zich te laten onderzoeken, © Aloys Oosterwijk

Gevallen verslavingsgoeroe Keith Bakker gedwongen opgenomen in Pieter Baan Centrum

De gevallen verslavingsgoeroe Keith Bakker (59) wordt gedwongen mee te werken aan psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De rechtbank vindt dat hij dat tot nu toe onvoldoende deed en wil dat er meer duidelijkheid komt over wie Bakker precies is, mocht het seksueel misbruik worden bewezen.

,,Ik werk niet mee. Ik doe het niet”, briest Bakker als de rechter het oordeel heeft uitgesproken. Hoofschuddend en vol ongeloof draait hij heftig op zijn stoel. Zeven weken gedwongen opname in het Pieter Baan Centrum zag hij niet aankomen.

Maar het is nodig om erachter te komen wie Keith Bakker werkelijk is, vindt de rechtbank. Bakker stond vandaag terecht omdat hij een meisje seksueel zou hebben misbruikt en zijn beroepsverbod zou hebben overtreden. Het OM gelooft niets van het verhaal van Bakker in een interview dat het meisje zijn vriendin was. Volgens de officier van justitie heeft hij het meisje ingepalmd nadat hij haar had aangesproken over haar eetstoornis. De twee kenden elkaar via de kerk. Bakker liet haar in zijn huis, voorzag in haar levensonderhoud, verwijderde het meisje van haar ouders en oefende zware druk uit. Uiteindelijk heeft hij meerdere keren seks met haar gehad, tegen haar wil, aldus het OM.

Deskundigen die Bakker tot nu toe hebben onderzocht, konden geen stoornis vaststellen of uitsluiten. Volgens het OM komt dat omdat Bakker niet volledig wilde meewerken. Zo zou hij niet hebben toegestaan dat vrienden en bekenden werden gehoord. Het OM wil dat er meer duidelijkheid komt over wat er precies in het hoofd van Bakker omgaat. De kans op recidive is groot, vooral ook omdat de zaak van nu veel lijkt op zijn vorige strafzaak. Ook toen pakte hij meisjes in die hij behandelde en misbruikte ze. Daarom moet er wat het OM betreft aanvullend gedragsonderzoek komen in het Pieter Baan Centrum.

Advocaat Patrick van der Meij van Keith Bakker was het daar niet mee eens. Volgens de advocaat had het OM dit verzoek ook al weken eerder kunnen doen. De deskundigen hebben volgens hem ook al vastgesteld dat er geen stoornis is; het OM is daar onterecht naar op zoek.

De rechtbank vindt de rapportages die tot nu toe zijn uitgebracht onvolledig en stuurt hem nu voor een gedwongen opname naar het Pieter Baan Centrum. Wanneer de zaak nu inhoudelijk wordt behandeld is onduidelijk.  

Eerder veroordeeld

Bakker stond acht jaar geleden ook al eens voor de rechter. Hij werd in 2012 veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens het seksueel misbruik van zeven meisjes over wie hij zich had ontfermd. Ook mocht hij vervolgens tot 2022 geen mensen meer helpen om van hun verslaving af te komen. Volgens het OM heeft hij toch vijf mensen geholpen. Het OM wil nu de 104.250 euro die Bakker met zijn werkzaamheden zou hebben verdiend van hem afpakken. Volgens Bakker deed hij deze werkzaamheden met toestemming van de reclassering.

Verslaggever Raymond Boere was vanmorgen bij de rechtszaak aanwezig. Zijn tweets zijn hieronder terug te lezen.

Poll

Ga jij maandag direct het terras op?

Ga jij maandag direct het terras op?

  • Ja natuurlijk! Kan niet wachten (14%)
  • Nee, ik kijk eerst de kat uit de boom (26%)
  • Nee, ik ga de komende tijd helemaal niet (61%)
22094 stemmen