Volledig scherm
© ANP XTRA

Gevangenen krijgen een tablet om zaken te regelen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is van plan om duizenden gevangenen in Nederland een tablet te geven. Daarmee kunnen ze in hun cel cursussen volgen, televisie kijken en boodschappen bestellen.

Volledig scherm
© AP
Quote

Tablets zijn goedkoper dan personeel, dus het rekensomme­tje is snel gemaakt

FNV-bestuurder Frans Carbo

De televisies die veel gedetineerden nu nog in hun cel hebben, gaan verdwijnen. Ook de bibliotheken en de kassa's in gevangeniswinkels sluiten. Gevangenen moeten straks zelf hun zaken regelen met de tablet.

Ruut Bernsen, directeur van de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen, verwacht dat gevangenen in de loop van volgend jaar worden uitgerust met een tablet. ,,De aanbesteding is klaar en gaat binnenkort de deur uit. Om welk merk tablets het gaat, is nog niet bekend."

Zelfredzaam
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie worden gevangenissen steeds moderner. ,,We zijn al een paar jaar bezig om gedetineerden meer zelf te laten doen," zegt een woordvoerder. ,,In de samenleving wordt het belangrijker om zelfredzaam te zijn. Dat willen we ook gevangenen bijbrengen, onder meer door ze zelf hun bezoek in te laten plannen en boodschappen te laten bestellen."

Het is logisch dat gevangenen dan ook een tablet tot hun beschikking krijgen, zegt de woordvoerder. ,,We kijken ook naar andere schermen, zoals e-readers en touchscreens. Daarmee kunnen gedetineerden absoluut niet vrij surfen op het internet. Ze mogen alleen goedgekeurde websites bezoeken, waarmee ze hun persoonlijke zaken kunnen regelen. Ook mogen ze online cursussen volgen."

Rekensommetje
PI-directeur Bernsen zegt dat onder meer is gekeken in België, waar de digitalisering in gevangenissen verder is gevorderd dan in Nederland. Nederlandse gevangenissen zijn al een jaar bezig om een digitale bibliotheek samenstellen, met boeken, kranten en tijdschriften.

FNV-bestuurder Frans Carbo stelt dat het om een ordinaire bezuiniging gaat. ,,Tablets zijn goedkoper dan personeel, dus het rekensommetje is snel gemaakt. Door de sluiting van bibliotheken en andere voorzieningen verdwijnt het persoonlijke contact tussen gedetineerden en gevangenispersoneel. Dat komt de veiligheid niet ten goede."

Carbo waarschuwt voor de risico's van het gebruik van tablets. ,,De softwarebeveiliging moet echt waterdicht zijn. Het mag niet gebeuren dat gedetineerden straks moeiteloos criminele activiteiten kunnen ontplooien vanuit de cel."