Volledig scherm
© AD/Annina Romita

'Gooier brandbom moskee had terroristisch oogmerk'

De 33-jarige man die afgelopen zaterdag een molotov-cocktail in de richting van de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede gooide, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van 'brandstichting met een terroristisch oogmerk'. Dat meldt de Twentse Courant Tubantia.

Woensdag werd hij voorgeleid bij de rechter-commissaris in Arnhem. Hij blijft in ieder geval nog 14 dagen vast zitten.

Molotovcocktails
Zaterdagavond werden rond na half tien werden molotovcocktails gegooid naar de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede. Daar waren op dat moment mensen aanwezig, onder wie kinderen.

De 33-jarige Enschedeër werd in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden. Zijn huis is toen doorzocht. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang, volgens het OM zijn er vermoedelijk meer mensen bij de poging tot brandstichting betrokken.

Vrees aanjagen
Van een terroristisch oogmerk is sprake als 'de verdachte de bedoeling heeft gehad om een deel van de bevolking vrees aan te jagen', zo legt het Openbaar Ministerie uit. Dit is volgens het OM het geval.

,,Het Openbaar Ministerie treedt op gelijke wijze op tegen iedereen die met een terroristisch oogmerk gewelddadige handelingen voorbereidt of uitvoert.Het OM is van mening dat de verdachte langer vast moet blijven, op grond van de ernst van het feit, het gevaar voor herhaling en het onderzoeksbelang.''

  1. Lezersbrief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij
    Opinie

    Lezers­brief over Brabantse Mien en Henk ontketent storm: alle reacties op een rij

    Jacqueline Klaassen uit Etten-Leur stuurde ons een brief naar aanleiding van het artikel over het echtpaar Mien en Henk Van Lith dat overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Haar brief ontketende een storm aan reacties. Uiteenlopend van verontwaardiging tot lezers die het met haar eens zijn. Wij hebben alle brieven van de afgelopen week verzameld. Inclusief die van Jacqueline Klaassen, die aan het einde nog één reactie geeft op de ingezonden brieven.